Μια απόφαση που θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει Ουκρανία και αύριο

Η ΕΕ και βασικά οι τέσσερις μεγάλες χώρες (Γερμανια, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) φέρεται να έδωσαν στην Ουκρανία τον τίτλο του «υποψήφιου μέλους», μαζί με την Γεωργία

Αν βέβαια υπάρχει Ουκρανία την «επόμενη ημέρα» και πώς θα είναι αυτή η χώρα.

Και όλα αυτά την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν και καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας (ανάμεσά τους και η χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία).

Σημειώνεται πως το προσχέδιο συμπερασμάτων ζητά την υποστήριξη της «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία, ακόμη και με τη γνώση ότι η Ουκρανία δεν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα και πιθανότατα το καθεστώς που θα διαδεχθεί τον Ζελένσκι να ακυρώσει στην πράξη την ένταξη.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά τη συνέχιση της ύπαρξης της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους δεν είναι το μόνο δύσκολο ερώτημα που θα παρακάμψουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής.

Όπως επισημαίνει το Politico εΠροκειμένου η Ουκρανία και η Μολδαβία να εξασφαλίσουν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι χώρες πρέπει πρώτα να πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων που σχετίζονται με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η εισβολή και η κατοχή της Ρωσίας καθιστούν αδύνατο για την Ουκρανία να προβλέψει ποια θα είναι τα σύνορά της ή πόσους πολίτες θα έχει. Ο πόλεμος κάνει την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας ακόμη πιο απρόβλεπτη από αυτή της Κύπρου, στην οποία επετράπη να ενταχθεί στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της Μεγαλονήσου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!