Πλάνο που αφορά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 επικύρωσε σήμερα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, βάζοντας τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον κυβερνητικό συνασπισμό να έχει… δεύτερες σκέψεις πάνω στο θέμα.

Η πολιτική αβεβαιότητα και η διεξαγωγή συνολικά τριών εκλογών πέρυσι είχαν καθυστερήσει την όλη συζήτηση και το πλάνο για ένταξη στο ευρώ, αφότου η Βουλγαρία μαζί με την Κροατία είχαν γίνει δεκτές στον μηχανισμό ERM-2 το 2020, που είναι υποχρεωτικό στάδιο για την ένταξη στην Ευρωζώνη.

Η Βουλγαρία έχει ήδη διασυνδέσει το νόμισμα της, το λεβ, με το ευρώ κάτι που ο υπουργός Οικονομικών, Άσεν Βασίλεφ, εξήγησε πως σημαίνει ότι η χώρα του έχει ήδη υιοθετήσει ντε φάκτο το ευρώ.

Σαφές χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον κύριο Βασίλεφ, το πλάνο προσφέρει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα στις τράπεζες και τα άλλα ιδρύματα πληρωμών να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Πάντως, δύο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαχώρισαν τη θέση τους και δεν συμφώνησαν με το πλάνο εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και αναλύσεις από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με το πώς η ένταξη στην Ευρωζώνη θα επηρεάσει την οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή, όμως και σε δημόσια φόρουμ.