Ένα ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία προανήγγειλε η Φον ντερ Λάιεν – «Θα χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει»

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προανήγγειλε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ένα ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία προανήγγειλε η Φον ντερ Λάιεν – «Θα χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει»

Έντονη αντιπαράθεση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται, στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, η επικεφαλής της Επιτροπής δηλώνει πως πρόκειται να επιβληθεί ένα ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στην επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει να αμβλύνουμε ακόμη περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για ένα 9ο πακέτο κυρώσεων», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

Τι ανέφερε για το πλαφόν στο αέριο

«Και είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα εγκρίνουμε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο με την G7 και άλλους μεγάλους εταίρους.

Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου η Ουκρανία επικρατήσει του Πούτιν και του παράνομου και βάρβαρου πολέμου του», είπε.

Άθικτος ο πυρήνας της ρωσικής οικονομίας από τις κυρώσεις

Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν ήταν τόσο καταστροφικές όσο ήλπιζαν οι δυτικοί αξιωματούχοι. Η ραχοκοκαλιά της ρωσικής οικονομίας – οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου – παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη του πολέμου και η Ρωσία είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει φέτος περισσότερα από τις πωλήσεις πετρελαίου από ό,τι το 2021, παρά τα μποϊκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών συμμάχων. Η Κίνα και η Ινδία είναι μεταξύ των εθνών που έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους.

Η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να υποφέρει περισσότερο τους επόμενους μήνες, λόγω του μερικού ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και των ελέγχων των εξαγωγών κρίσιμης τεχνολογίας, σημειώνουν οι NYT.

Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποκρύπτουν σημαντικά στοιχεία, γεγονός που δυσκολεύει τους άλλους να εκτιμήσουν το πραγματικό αποτέλεσμα των κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2021, η οικονομία της Ρωσίας ήταν 1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια, η 11η μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι αναλυτές συνθέτουν μια εικόνα για την τωρινή πορεία της, παρουσιάζοντας πέντε τομείς που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.