ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κατάρρευση της ΕΕ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια «βλέπει» το 33% των Ευρωπαίων πολιτών – Τα αποτελέσματα έρευνας

Κινέζοι και Αμερικανοί πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι η ΕΕ θα διαλυθεί

Κατάρρευση της ΕΕ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια «βλέπει» το 33% των Ευρωπαίων πολιτών – Τα αποτελέσματα έρευνας

Μεγάλο είναι το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι δυσοίωνο. 

Μια έρευνα-δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) αποκαλύπτει ότι το 33% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια (έως το 2043).

Στον σκεπτικισμό αυτό, συμβάλλουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα όπως η στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο και οι ιστορικές προκλήσεις όπως η κρίση του ευρώ.

https://twitter.com/edvin_kornelius/status/1725096484087959714?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1725096484087959714%7Ctwgr%5E578b12d563c628923cb5a97b06a2b81d8e4fb56d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Fkosmos%2F530043%2Ftreklizei-i-ee-se-olon-ton-kosmo-vlepoyn-katarreysi-tis-ta-epomena-chronia%2F

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και πάνω από 600 ημέρες. Έκτοτε, η ΕΕ υποστηρίζει το Κίεβο με παραδόσεις όπλων. Όμως…

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία υποστηρίζουν τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής παραμένουν δεσμευμένα να επιτύχουν μια νίκη επί της Ρωσίας. Το Βερολίνο και το Παρίσι επιδεικνύουν μια πιο ρεαλιστική στάση.

Αυτή η απόκλιση απόψεων έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα άλλο διχαστικό ζήτημα, προσθέτοντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), παρόμοια με τις προκλήσεις που θέτει η κρίση του ευρώ και το συνεχιζόμενο κύμα αιτούντων άσυλο.

Η εμπιστοσύνη στη συνέχιση της ύπαρξης της ΕΕ μειώνεται. Ένας στους τρεις Ευρωπαίους (33%) απάντησε «ΝΑΙ» στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι είναι πιθανό η ΕΕ να διαλυθεί τα επόμενα 20 χρόνια;» Το 50% απάντησε «ΟΧΙ».

Διάλυση «βλέπουν» Κίνα και ΗΠΑ

Η συνομοσπονδία των κρατών της ΕΕ, αντιμετωπίζεται επίσης με σκεπτικισμό, σε όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ των Αμερικανών είναι παρόμοια: και εδώ, ένα 34% βλέπει το τέλος της ΕΕ, ενώ το 44% των ερωτηθέντων, πιστεύει σε μια λειτουργική ΕΕ στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο στην Κίνα: το 67% βλέπει την κατάρρευση της ΕΕ έως το 2043!

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Νότος* βλέπει ήδη την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ως εμπόδια για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.