Κλονίζεται η Ευρώπη: Ο Μ.Ντράγκι παραιτήθηκε στην Ιταλία αλλά ο ΠτΔ Σ.Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του! (upd 3)

Ακολούθησε τον δρόμο του Μ.Τζόνσον (upd)

Κλονίζεται η Ευρώπη: Ο Μ.Ντράγκι παραιτήθηκε στην Ιταλία αλλά ο ΠτΔ Σ.Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του! (upd 3)

Έπεσε η κυβέρνηση του τραπεζίτη Μ.Ντράγκι στην Ιταλία, παρά την θετική γι αυτόν ψήφο στη Βουλή. Όμως σε μία εξέλιξη τρεις ώρες μετά την παραίτησή του ο γηραίος Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σ.Ματαρέλα, δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Το θέμα είναι αν θα επιμείνει ο Ντράγκι ή αν θα λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Είναι η πέμπτη κυβέρνηση που πέφτει στην Ευρώπη και η τέταρτη της ΕΕ.

To pronews.gr ήταν το μόνο Μέσο Ενημέρωσης στην Ελλάδα που είχε διακρίνει πριν δύο ημέρες ότι «τελείωνε» ο Μ.Ντράγκι (διαβάστε σχετικά εδώ).

«Η απόφαση του κόμματος των 5 Αστέρων να μην πάρουν μέρος, σήμερα στην Βουλή, στην ψηφοφορία για την έγκριση του νομοθετικού διατάγματος που περιέχει μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών που πλήττονται από τις ρωσικές αντικυρώσεις προκάλεσε την κρίση, αφού αν αποχωρήσει καταρρέει η κυβέρνηση Ντράγκι», σημειώναμε. Όπως και έγινε.

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε ζητήσει από τον Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε επαλήθευση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ουσιαστικά κατέθεσε πρόταση μομφής.

Κανείς δεν θέλει να χρεωθεί το «μπαμ» που έρχεται στην Ιταλία (πρέπει να πληρώσει 250 δισ. ευρώ σε χρέη μέχρι το τέλος του 2022 κι έχουν εκτοξευθεί τα spread στα ομόλογά της πιο πολύ και από της πτωχευμένης Ελλάδας).

Τα Πέντε Αστέρια διαφωνούν με μέρος των μέτρων, όπως εκείνο που προβλέπει την στήριξη κάθε πολίτη με εισόδημα χαμηλότερο των 35.000 ετησίως, με 200 ευρώ άπαξ, για την αγορά βενζίνης. Παράλληλα, αντιτίθενται στην πρόθεση του Ιταλού τεχνοκράτη- πρωθυπουργού να καταργήσει το «κοινωνικό εισόδημα» για τους άνεργους.

«Ζητούμε να επαληθευθεί η πορεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιες πολιτικές δυνάμεις εννοούν πράγματι να στηρίξουν την κυβέρνηση, όχι προς εκλογικό όφελος, αλλά για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και για το συμφέρον των Ιταλών», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

Άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αν δεν πείσει ο Ντράγκι το Κίνημα των 5 Αστέρων να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως.

Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις.

Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Ντράγκι με τον πρόεδρο Ματαρέλα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα επέλεγε την οδό της παραίτησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.