ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Μ.Σχοινάς για την Ελληνοκροατική επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Θα στηρίξουμε την οικογένεια του δολοφονημένου Μιχάλη»

«Ήρθε η ώρα να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα, δεν χωράει η βία και ο χουλιγκανισμος στην Ευρώπη ή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο»

Μ.Σχοινάς για την Ελληνοκροατική επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Θα στηρίξουμε την οικογένεια του δολοφονημένου Μιχάλη»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε για τη δολοφονία του 29χρονου από Κροάτες νεοναζί χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια και τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα κάθε μορφή βίας στο χώρο του αθλητισμού.

«Πρέπει και οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και οι εθνικές ομοσπονδίες να αναλάβουν δράση, να στραφούν στις εθνικές κυβερνήσεις, να βοηθήσουν, να ξεριζώσουμε, να χτυπήσουμε το τέρας στο κεφάλι πριν θεριέψει και απειλήσει μια από τις βασικές συνιστώσες της κοινωνικής μας συνύπαρξης» τόνισε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι ξοδέψαμε αρκετά λόγια και αρκετό χρόνο στη διάγνωση του προβλήματος. Ήρθε η ώρα να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα, δεν χωράει η βία και ο χουλιγκανισμος στην Ευρώπη ή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ειδικά μετά το Brexit, έχουμε μια δυναμική για ένα ευρωπαϊκό πρότυπο αθλητισμού που δεν θα είναι βασισμένο σε ακρότητες και θα είναι βασισμένο σε μια αντίληψη του ποδοσφαίρου ως ενός ιστού συνεκτικού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 Τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά που κλωτσάνε μια μπάλα σε όλες τις πλατείες, τα χωριά, τις πόλεις της Ευρώπης και πρέπει να κρατήσουμε το ποδόσφαιρο ως ένα ευγενές πρότυπο αθλητισμού. Αυτά είπα λοιπόν στον φίλο μου τον Αλεξάντερ, τον πρόεδρο της UEFA. Του είπα ότι και οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και οι εθνικές ομοσπονδίες πρέπει να αναλάβουν κι αυτές το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Ειδικά στο χθεσινοβραδινό τραγικό γεγονός είχαμε μετακίνηση οπαδών ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα να παρευρεθούν στον αγώνα» είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Πρέπει και οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και οι εθνικές ομοσπονδίες να αναλάβουν δράση, να στραφούν στις εθνικές κυβερνήσεις, να βοηθήσουν, να ξεριζώσουμε, να χτυπήσουμε το τέρας στο κεφάλι πριν θεριέψει και απειλήσει μια από τις βασικές συνιστώσες της κοινωνικής μας συνύπαρξης».

«Θα στηρίξουμε την οικογένεια του Μιχάλη»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι φυσικά να στηρίξουμε την οικογένεια, την αθλητική κοινότητα, την ΑΕΚ, όπως το κάναμε και με την οικογένεια του Άλκη. Η δικιά μου η έννοια ως Ευρωπαίου επιτρόπου, αντιπροέδρου που έχω ευθύνη και για τον αθλητισμό, είναι ότι πρέπει οι αρμόδιοι για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να είναι αμείλικτοι με αυτά τα γεγονότα. Δηλαδή δεν αρκεί από τα γραφεία των ιθυνόντων να βγαίνουν διδακτικές προσεγγίσεις. Πρέπει να υπάρχουν ισχυρές κυρώσεις, πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Δηλαδή, ακόμη και οι ομάδες πρέπει να αισθάνονται τις συνέπειες των γεγονότων που προκαλούν αυτοί οι ακραίοι χούλιγκαν. Είναι η ώρα μιας πανστρατιάς. Δεν το λέω αυτό για να υποκαταστήσω το θέμα των ευθυνών των επιχειρησιακών που αφορούν σε αστυνομική ή άλλη δικαστικές αρχές. Αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ψάχνω να βρω σε συνεργασία με την UEFA και τις εθνικές ομοσπονδίες συστημικές λύσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι να πιέζει αυτούς που έχουν ρόλο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: «Έχουμε μια δυσκολία στο ευρωπαϊκό πρότυπο αθλητισμού που προκύπτει από το γεγονός ότι σύμφωνα με τους καταστατικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Αυτό σημαίνει ότι τη βασική ευθύνη για τις ρυθμιστικές αποφάσεις που προκύπτουν και που ρυθμίζουν τα του αθλητισμού την έχουν οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και οι εθνικές ομοσπονδίες. Δεν μπορεί λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει και να επιβάλλει ή να υποβάλλει ή να υπαγορεύσει λύσεις. Ο δικός μας ρόλος όμως είναι να πιέσουμε αυτούς που έχουν την ευθύνη για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έτσι ώστε να παρθούν συστημικά μέτρα και τα συστημικά μέτρα, τα οποία είναι πρώτον: εκστρατείες ενημέρωσης, δεύτερον: αυστηρότατες κυρώσεις σε ομοσπονδίες και σε ομάδες που αποδεδειγμένα επαναλαμβανόμενα εμπλέκονται σε τέτοια φαινόμενα και τρίτον, μια καθολική ηθική κοινωνική απαξίωση αυτών των φαινομένων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.