Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κάλεσε την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από ρωσικές ενέργειας

Την ανάγκη να υπάρξει μια ρεαλιστική ομοσπονδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καλύπτει όλους τους τομείς που επηρεάζονται από τους συνεχόμενους μετασχηματισμούς, από την οικονομία στην ενέργεια και την ασφάλεια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε επίσης και σε έναν ιδανικό φεντεραλισμό ο οποίος θα πρέπει να προκύψει μέσω της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών. «Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκληρώνεται στις 9 Μαΐου και η Τελική Διακήρυξη μας ζητά να είμαστε πολύ φιλόδοξοι. Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της νέας Ευρώπης». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, η ΕΕ χρειάζεται κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική και συνεπώς πρέπει να ξεπεράσουμε την αρχή της ομοφωνίας από την οποία απορρέει μια διακυβερνητική λογική που απειλείται από διασταυρούμενα βέτο.

Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε επίσης και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην ιστορία της. «Μια κρίση ανθρωπιστική, ασφάλεια, ενεργειακή και οικονομική», δήλωσε χαρακτηριστικά συνεχίζοντας «θέλουμε η Ουκρανία να παραμείνει μια ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη χώρα. Προστατεύοντας την Ουκρανία σημαίνει ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας. Σημαίνει ότι προστατεύουμε το έργο ασφάλειας και δημοκρατίας που έχουμε οικοδομήσει μαζί τα τελευταία 70 χρόνια».

Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του να δει την Ουκρανία να γίνεται μέλος της ΕΕ. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην προοπτική ένταξης κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι «η διεύρυνση δεν αποτελεί απειλή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά μέρος της διαδικασίας υλοποίησής της».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κάλεσε επίσης την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και να υπάρξει συνεργασία των κρατών στην Μεσόγειο για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση. «Η Ρωσία παρέχει περίπου τα ⅔ της παραγωγής της σε φυσικό αέριο στην ΕΕ και μέσω αγωγών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους αγοραστές. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το διαπραγματευτικό βάρος και να μειώσουμε την εξάρτησή μας και τα ποσά που στέλνουμε στον Πούτιν καθημερινά και παράλληλα να αναθεωρήσουμε το κόστος ηλεκτρισμού το οποίο εξαρτάται από την πιο δαπανηρή πηγή ενέργειας».