ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» για το σκάνδαλο υποκλοπών: «Να ερευνηθεί τυχόν χρήση παράνομου λογισμικού»

Τι ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης από την κυβέρνηση

Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» για το σκάνδαλο υποκλοπών: «Να ερευνηθεί τυχόν χρήση παράνομου λογισμικού»

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PACE) ζητά από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω έκθεσή της, να μην κρυφτεί πίσω από το απόρρητο και να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Επικαλούμενη «αυξανόμενα στοιχεία» για παράνομη χρήση spyware παρακολούθησης από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η επιτροπή σε σχετικό σχέδιο ψηφίσματος που ενέκρινε καταδίκασε απερίφραστα «τη χρήση spyware από τις κρατικές αρχές για πολιτικούς σκοπούς» και προέτρεψε την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις, να επιβάλουν κυρώσεις στους υπευθύνους και να παράσχουν αποζημιώσεις στα θύματα.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που βασίζεται σε έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Pieter Omtzigt, κάλεσε επίσης άλλα κράτη μέλη που φαίνεται να έχουν αποκτήσει ή χρησιμοποιήσει κακόβουλο spyware – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας – να διευκρινίσουν τη χρήση του και τους ισχύοντες μηχανισμούς για την επίβλεψή του, εντός τριών μηνών.

Η επιτροπή ξεκαθαρίζει πως η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσίων αξιωματούχων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών της κοινωνίας των πολιτών για σκοπούς άλλους από αυτούς που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικά για το σκάνδαλο Predator στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τα εξής:

  • Να ενημερώσει εντός τριών μηνών τη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας για τη χρήση του Predator και των παρόμοιων spyware.
  • Να διενεργήσει αποτελεσματικές, ανεξάρτητες και έγκαιρες έρευνες για όλα τα περιστατικά κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής με το spyware και να παράσχει επαρκείς αποζημιώσεις στα θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων.
  • Να αποφύγει την επίκληση του απορρήτου για να αρνηθεί σε εποπτικούς φορείς και στα θύματα του Predator την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του spyware.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.