ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι Ευρωπαίοι θα αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, LNG και υδρογόνο για να «απεμπλάκουν» από Ρωσία – Από πού;

Το σχέδιο της Ευρώπης για την ενέργεια - Άγνωστο από που θα παίρνει φυσικό αέριο

Οι Ευρωπαίοι θα αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, LNG και υδρογόνο για να «απεμπλάκουν» από Ρωσία – Από πού;

Η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα, θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι… από πού; Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι περισσότερες αραβικές χώρες αρνήθηκαν να δώσουν πετρέλαιο μέχρι και στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ζητά πετρέλαιο από τον Ν.Μαδούρο και την Βενεζουέλα. Οι αραβικές χώρες από την πλευρά τους έχουν δηλώσεις επίσης ότι φυσικό αέριο θα μπορέσουν να δώσουν μετά το 2025.

Η επέμβαση στην Ουκρανία της Ρωσίας έχει προκαλέσει εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ύψη ρεκόρ και αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο, μία κίνηση που θα απαιτήσει εκτόξευση των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές, όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ.

«Εν όψει το επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθούν επειγόντως για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου», αναφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η τιμή του αμερικανικού LNG είναι εξαπλάσια από του φυσικού αερίου που έρχεται από τους αγωγούς, εάν έρχεται από αραβικές χώρες τότε είναι τριπλάσια.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μπαίνουμε σε μια εποχή όπου το φυσικό αέριου που θεωρείται το πλέον κρίσιμο για την πράσινη μετάβαση θα έχει τριπλάσιο και εξαπλάσιο κόστος – και όλα αυτά από το 2027 και μετά γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο χρόνο σύστημα για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λύση που είχε προταθεί από ορισμένα κράτη μέλη ως τρόπος για την δημιουργία αποθέματος ασφαλείας κατά πιθανής διατάραξης των προμηθειών.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν τις χώρες της Ένωσης να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου φέτος και αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα κάθε χρόνο. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές του για την κάλυψη των αποθεμάτων και αυτό θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα βελτιστοποιήσουν την λειτουργία των αγορών ενέργειας. Θα ζητήσουν από την Κομισιόν να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να παράσχουν αυτήν την προστασία, σύμφωνα με το σχέδιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.