ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Περίπτωση Εξάρχου: Για πρώτη φορά χαρίζουν μια Τράπεζα, σε κάποιον που δεν προφυλακίστηκε επειδή είχε λεφτά να πληρώσει την εγγύηση. «Άλλα» κόλπα...

Χωρίς συμφωνία για τα ευρωπαϊκά αξιώματα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής – Στις 27 Ιουνίου η συνέχεια των συζητήσεων

Για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ακούγεται η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα

Χωρίς συμφωνία για τα ευρωπαϊκά αξιώματα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής – Στις 27 Ιουνίου η συνέχεια των συζητήσεων

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με ευρωπαίους διπλωμάτες να αναφέρουν πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν τελικά για το πώς θα μοιραστούν τα κορυφαία αξιώματα.

Περίπου στις 21:30 ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των τριών ισχυρών κομμάτων της ΕΕ, με το ΕΛΚ να εκπροσωπείται από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ, τους Σοσιαλδημοκράτες από τους Ολαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν λίγο αργότερα και οι Μακρόν και Ρούτε για τους Φιλελεύθερους.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Τρίτης 18/6) ολοκληρώθηκε και το δείπνο των ηγετών.

Οι συζητήσεις για τα υψηλότερα αξιώματα στην ΕΕ κράτησαν περισσότερη ώρα απ’ ό,τι αναμενόταν και έτσι η κουβέντα συνεχίστηκε μαζί με όλους τους ηγέτες στο δείπνο της Άτυπης Συνόδου, το οποίο ξεκίνησε μετά τις 22:15, σχεδόν τρεις ώρες μετά την αρχικά προγραμματισμένη ώρα.

Το δείπνο ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο (απερχόμενος κατά τα φαινόμενα) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος παρέπεμψε τις αποφάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Η συζήτηση, τόσο για τα κορυφαία αξιώματα, όσο και για τις κατευθύνσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου, θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 27η και 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο Σαρλ Μισέλ, τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινείται, όπως έκρινε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το μενού στο δείπνο των ηγετών

Ένα δείπνο που -εκτός από τα… παζάρια για τις θέσεις στα ευρωπαϊκά αξιώματα- είχε και ένα πλούσιο μενού για τους ηγέτες, οι οποίοι ξεκίνησαν με ορεκτικό pissaladiere revisitée, το οποίο είναι ένα πλατύ ψωμί από τη γαλλική περιοχή της Προβηγκίας.

Για κυρίως πιάτο το μενού είχε τηγανητή πεσκανδρίτσα με baby αγκινάρες και μεσογειακά λαχανικά, ενώ ακολούθησε rum baba με μάνγκο, φρούτα του πάθους και φράουλες, που συνοδεύονται με καφέ ή τσάι από βότανα.

Στόχος των τριών ευρωπαϊκών κομμάτων ήταν να υπάρξει μια συμφωνία στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υψηλότερα αξιώματα, το δυνατόν το βράδυ της Δευτέρας.

Η τριάδα Φον ντερ Λάιεν για νέα θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Κόστα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κάια Κάλας για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, είναι το «πακέτο» το οποίο επεξεργάζονται και δείχνουν να καταλήγουν ΕΛΚ και S&D.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ακούγεται η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο στα πρόσωπα, καθώς κράτησε τις δυνάμεις του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και είναι το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη με 190 έδρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία και αν δεν υπάρχει τότε πηγαίνουν σε ψηφοφορία.

Σχετικά με την ύπατη εκπρόσωπο θα υπάρξει μια πρόταση και κατ’ επέκταση θα υπάρξει η ακρόαση και εκείνης στο Κοινοβούλιο. Σήμερα γίνεται ένα άτυπο συμβούλιο, άρα δεν θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις στο τέλος της μέρας,

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, στην ΕΕ θέλουν να τελειώσουν γρήγορα με αυτά τα ζητήματα, ώστε στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνει η ακρόαση του επόμενου ή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και να πάει με ξεκάθαρη ηγεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση στις καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς να αφήσει καμία εκκρεμότητα.

Τα χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν, με τα σήματα που εξέπεμψε, μέσω δήλωσης πριν από την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, τo νεύμα έγκρισης των «27» ηγετών της Ένωσης για μία δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται όλο και πιο δυνατό.

Όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν, η συζήτηση θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΕΛΚ ανέφεραν στο ΕΡΤΝews ότι οι θέσεις που διεκδικεί η Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία φαίνεται να αφορούν είτε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής, είτε την Ανταγωνιστικότητα, είτε τη Διεύρυνση.

To ΕΛΚ πρότεινε θητείες 2,5 ετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ, πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα, διαρκείας 2,5 ετών, σύμφωνα με το Politico.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν τέσσερις κορυφαίες θέσεις που είναι υπό διεκδίκηση και το ΕΛΚ θέλει τους ανθρώπους του «σε τρεις από τους τέσσερις ρόλους κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Πρόκειται για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, όπου θέλει την παραμονή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την παραμονή για 2,5 χρόνια της Μέτσολα στη θέση της προέδρου του Κοινοβουλίου, όπου τα επόμενα 2,5 χρόνια η θέση θα πάει σε μέλος των σοσιαλιστών και, παράλληλα, θέλει να μοιραστεί σε αυτήν την πενταετία και η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία έχει αυτή τη στιγμή ο Σαρλ Μισέλ.

Αξιωματούχοι θεωρούν σχεδόν απίθανο το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να συμφωνήσει στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θέλει να αναλάβει τη θέση ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσημα για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να ανανεωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά, τυπικά, ένας πρόεδρος έχει υποστηριχθεί από τους ηγέτες για δύο θητείες.

Μητσοτάκης: «Θα συζητήσουμε για ουσιαστικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η ΕΕ»

Λίγο πριν από την έναρξη του άτυπου συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα ΜΜΕ:

«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το ΕΛΚ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε θα είναι και οι ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.

Θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό πως η ευρωπαϊκή ατζέντα του ΕΛΚ, όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, δια της νέας προέδρου της επιτροπής, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, της κοινής πολιτικής και στον τρόπο που η πράσινη μετάβαση δεν θα επηρεάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους αλιείς μας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου».

Η Ουγγαρία δεν στηρίζει τη φον ντερ Λάιεν

Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια ακόμη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι εντάξει με όλα τα άλλα ονόματα, δήλωσε ανώτερος Ούγγρος αξιωματούχος.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ουγγαρία να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία», δήλωσε ο υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας János Bóka στο POLITICO σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών.

Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στο υπόλοιπο πακέτο που περιλαμβάνει τον Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μετσόλα της Μάλτας ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Κάγια Κάλλας της Εσθονίας ως κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η σχέση μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής και της Ουγγαρίας ως κράτος μέλος δεν ήταν και τόσο ιδανική. Για τους λόγους αυτούς, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να την υποστηρίξουμε για μια δεύτερη θητεία», πρόσθεσε ο Bóka.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.