ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Forest City: Η «πόλη – φάντασμα» που δεν κατασκευάστηκε ποτέ και πλέον αποτελεί μια στοιχειωμένη περιοχή

Τα δισεκατομμύρια που πήγαν «στράφι»

Forest City: Η «πόλη – φάντασμα» που δεν κατασκευάστηκε ποτέ και πλέον αποτελεί μια στοιχειωμένη περιοχή

Στην πολιτεία Τζοχόρ της Μαλαισίας βρίσκεται η Forest City, μια πόλη που κάποτε προορίζονταν ως ένας οικολογικός παράδεισος, αλλά τώρα αποτελεί μια στοιχειωμένη περιοχή βγαλμένη από ταινία θρίλερ.

Το εκτεταμένο συγκρότημα, που κατασκευάστηκε από τη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας, την Country Garden, οραματίστηκε το 2016 ως μια πολυσύχναστη κοινότητα με ένα εκατομμύριο κατοίκους, με υδάτινο πάρκο, γήπεδο γκολφ, εστιατόρια και πολλά άλλα. Οκτώ χρόνια αργότερα, αυτό το μεγαλεπήβολο έργο αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητο, μεταμορφωμένο σε αυτό που οι κάτοικοι περιγράφουν εύστοχα ως «πόλη-φάντασμα».

Το ουτοπικό όνειρο που μετατράπηκε σε κόλαση

Η σημερινή κατάσταση της Forest City είναι μια έντονη αντίθεση με το αρχικό όραμα. Από την προγραμματισμένη ανάπτυξη, μόνο το 15% έχει κατασκευαστεί, με μόλις το 1% των διαμερισμάτων να είναι κατειλημμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια απόκοσμη ατμόσφαιρα, όπου οι τεράστιοι χώροι και οι πανύψηλες κατασκευές στερούνται της ζωντανής κοινοτικής ζωής που κάποτε υποσχέθηκαν.

Ο μηχανικός πληροφορικής Nazmi Hanafiah, ο οποίος πέρασε έξι μήνες νοικιάζοντας μια μονάδα εκεί, μοιράστηκε την εμπειρία του με το BBC, περιγράφοντας τη βαθιά μοναξιά του να ζεις σε έναν τόσο άδειο χώρο. «Είσαι μόνο εσύ και οι σκέψεις σου» είπε.

Η κατάσταση στη Forest City δεν είναι μόνο μια ιστορία αποτυχημένης κτηματομεσιτικής δραστηριότητας, αλλά και ένα σύμβολο της υπερφιλόδοξης έκρηξης των ακινήτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Κίνα, η οποία έχει αφήσει πολλά παρόμοια έργα εγκαταλελειμμένα ή ανεκμετάλλευτα. Η Country Garden, η κατασκευάστρια εταιρεία πίσω από αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, αντιμετωπίζει τώρα ένα συγκλονιστικό χρέος σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέτοντας σε περαιτέρω αμφιβολία την ολοκλήρωση της Forest City.

Κάτοικοι όπως η Joanne Kaur, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της, είναι από τους λίγους κατοίκους αυτής της πόλης-φάντασμα, εκφράζουν λύπη και απογοήτευση. Είναι οι μόνοι κάτοικοι στον όροφο τους, περιτριγυρισμένοι από άδεια διαμερίσματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Η δυστυχία όσων επένδυσαν στο έργο, περιμένοντας μια πολυσύχναστη οικολογική πόλη, είναι ιδιαίτερα οδυνηρή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Country Garden παραμένει «αισιόδοξη» για την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με δήλωσή της στο BBC. Ωστόσο, η πραγματικότητα επί τόπου παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα. Αυτό που κάποτε είχε προαναγγελθεί ως ένας οικολογικός παράδεισος είναι τώρα μια ιστορία για την ανεξέλεγκτη φιλοδοξία και την ασταθή φύση της αγοράς ακινήτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.