
Στη δημοσιότητα ήρθαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον 35χρονο Ιάπωνα εργάτη Hisashi Ouchi που το 1999 βρήκε φρικτό θάνατο, καθώς καιγόταν από μέσα προς τα έξω για 83 ημέρες.
Ο Hisashi Ouchi, υποβλήθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα ραδιενέργειας ενώ εργαζόταν σε εγκατάσταση επεξεργασίας ουρανίου στην Tokaimura, που βρίσκεται 70 μίλια βορειοανατολικά του Τόκιο.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 1999, ο ίδιος και άλλοι δύο συνάδελφοί του είχαν αναλάβει την προετοιμασία ουρανίου για χρήση σε πυρηνικά καύσιμα.
Ωστόσο, συνέβη ένα θανατηφόρο λάθος όταν ο συνάδελφός του Masato Shinohara και ο επόπτης Yutaka Yokokawa πρόσθεσαν 16 κιλά ουρανίου σε έναν επεξεργαστή, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ασφαλές όριο των 2,4 κιλών.
Σχεδόν αμέσως, οι συναγερμοί ραδιενέργειας άρχισαν να ηχούν καθώς οι άνδρες αρρώστησαν. Ο Ouchi εκτέθηκε σε μια συγκλονιστική ποσότητα ακτινοβολίας 17.000 millisievert (mSv), την υψηλότερη ποσότητα που έχει καταγραφεί ποτέ από ένα άτομο.
Εν τω μεταξύ, ο Shinohara απορρόφησε 10.000 mSv και ο Yokokawa, ο οποίος βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά σε ένα γραφείο, δέχτηκε περίπου 3.000 mSv.
Το όριο ασφαλείας είναι 20 mSv ανά έτος, με τα 5.000 mSv να θεωρούνται θανατηφόρα.
Οι άνδρες μεταφέρθηκαν αμέσως σε τοπικό νοσοκομείο, αναφέρει η Mirror.
Κατά τη διάρκεια των οδυνηρών 83 ημερών, η κατάσταση του Ouchi επιδεινώθηκε, καθώς η ακτινοβολία προκάλεσε την αποκόλληση του δέρματός του και την «πτώση» των βλεφάρων του λόγω της νέκρωσης των ιστών.
Ανέπτυξε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, απαιτώντας αναπνευστήρα καθώς συσσωρεύτηκε υγρό στους πνεύμονές του.
Τα κύτταρα του εντέρου του, ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση της τροφής και των φαρμάκων, καταστράφηκαν, οδηγώντας σε αφόρητους πόνους στο στομάχι και παράγοντας τρία λίτρα διάρροιας καθημερινά.
Ο Ouchi χρειαζόταν έως και 10 μεταγγίσεις αίματος κάθε μέρα για να αντιμετωπίσει την εσωτερική αιμορραγία.
Καθώς η απώλεια δέρματος επιταχυνόταν, διέρρεαν σωματικά υγρά από την ωμή σάρκα του. Παρά τις προσπάθειες μεταμόσχευσης δέρματος και μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, δεν υπήρξε βελτίωση.
Ακόμη και τα ισχυρά παυσίπονα δεν μπορούσαν να ανακουφίσουν τον πόνο του, και τα μάτια του άρχισαν να «κλαίνε αίμα».
Η αγωνία έγινε τόσο ανυπόφορη που ο Ouchi παρακάλεσε τους γιατρούς να σταματήσουν τη θεραπεία. Αφού η καρδιά του δεν άντεξε την 59η ημέρα, τον επανέφεραν τρεις φορές.
Ωστόσο, στις 21 Δεκεμβρίου, την 83η ημέρα νοσηλείας του στο νοσοκομείο, ο Ouchi υπέκυψε σε πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2000, ο Shinohara απεβίωσε επίσης από την ίδια αιτία σε ηλικία 40 ετών.
Ο Yokokawa, ένα άλλο θύμα, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αλλά τελικά πήρε εξιτήριο μετά από τρεις μήνες με ελαφρά ασθένεια από ακτινοβολία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.