Γαλλία: Έρευνα για τη μοναξιά – Το 20% των πολιτών νιώθουν μόνοι

Tο 20% του πληθυσμού άνω των 15 ετών, αισθάνονται μόνοι και το 80% από αυτούς υποφέρουν από τη μοναξιά, σύμφωνα με έρευνα

Γαλλία: Έρευνα για τη μοναξιά – Το 20% των πολιτών νιώθουν μόνοι

Σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία, δηλαδή το 20% του πληθυσμού άνω των 15 ετών, αισθάνονται μόνοι και το 80% από αυτούς υποφέρουν από τη μοναξιά, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μοναξιάς.

Ακόμη και μια «έντονη κοινωνική ζωή» δεν προστατεύει από το αίσθημα της μοναξιάς, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε από το ανεξάρτητο φιλανθρωπικό ίδρυμα Fondation de France.

Έτσι, ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που είναι ενταγμένοι σε τουλάχιστον δύο «δίκτυα κοινωνικοποίησης» (ως “δίκτυο” εννοούνται οι συγγενείς που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι, οι φίλοι, οι γείτονες, οι συνάδελφοι στη δουλειά ή τα μέλη κάποιου συλλόγου) το ποσοστό εκείνων που αισθάνονται μόνοι φτάνει το 17%. Κάποιοι μάλιστα «είναι, αντικειμενικά, περιστοιχισμένοι από ανθρώπους αλλά θεωρούν ότι η ποιότητα και η φύση των σχέσεών τους είναι ανεπαρκείς ή και πηγή οδύνης».

Όσο φτωχότερος είναι κάποιος, τόσο πιο εύθραυστοι οι κοινωνικοί δεσμοί του, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης, που βασίστηκαν στη μελέτη ενός δείγματος 3.400 χρηστών του διαδικτύου αλλά και σε προσωπικές συνεντεύξεις.

Όσοι ασχολούνται με το νοικοκυριό (στην πλειονότητά τους γυναίκες) ή στερούνται πτυχίου έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αισθανθούν απομονωμένοι επειδή «τα οικιακά ως πλήρης απασχόληση εντείνει την αίσθηση της αποχώρησης από την κοινωνία» και «τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν πολλές δεξιότητες (…) προσδίδουν ελάχιστη προστιθέμενη αξία στις σχέσεις».

Η μοναξιά πλήττει επίσης περισσότερο τους μόνους γονείς (συχνά, μόνες μητέρες) ή τους ανθρώπους που έζησαν ή ζουν ακόμη σε συλλογικές εγκαταστάσεις (για παράδειγμα, σε προνοιακά ιδρύματα ή σε φυλακές).

Το φαινόμενο μπορεί να επιδεινώνεται από τη δυσκολία που έχουν ορισμένοι, όπως οι ηλικιωμένοι, να χειριστούν τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να εντείνεται και από την «υπερέκθεση» σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης: «Η Κάρολ έχει 282 φίλους, 221 followers, 325 επαγγελματικές επαφές, αλλά κανέναν για να την συνοδεύσει σε μια δύσκολη στιγμή», συνοψίζει η εξειδικευμένη ένωση Astrée, στην έκθεση αυτήν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ίδιοι οι άνθρωποι κάποιες φορές δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το πρόβλημα τους: «Το να αυτοχαρακτηρίζεσαι μόνη είναι δύσκολο», είπε η Ελιζαμπέτ, 57 ετών, μια διαζευγμένη και άνεργη γυναίκα που συμμετείχε στην έρευνα. Για να τους ενθαρρύνουν «να ζητήσουν βοήθεια», θα πρέπει «να αποστιγματιστεί η μοναξιά», προτρέπουν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.