ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γερμανός ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ: «Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί – Γίναμε φτωχότεροι και μείναμε πίσω»

Η κυβέρνηση Σολτς οδήγησε την Γερμανία σε απαξίωση και οικονομική καθίζηση

Γερμανός ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ: «Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί – Γίναμε φτωχότεροι και μείναμε πίσω»

Σε εκδήλωση του Bloomberg που έγινε στη Φρανκφούρτη ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, παραδέχθηκε ότι δύσκολα η Γερμανία θα αποφύγει τις συνέπειες της μικρής ή μηδενικής ανάπτυξης καθώς όπως είπε «Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί».

Γιατί η Γερμανία δεν είναι πλέον ανταγωνιστική; Διότι δεν έχει πρόσβαση στο φθηνό ρωσικό αέριο όπως είχε για πολλά χρόνια μέχρι και πριν δύο χρόνια όταν η κυβέρνηση Σολτς επέλεξε να υποστηρίξει τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι τα γερμανικά επιβάλλοντας κυρώσεις στην Ρωσία.

«Γινόμαστε φτωχότεροι επειδή δεν έχουμε ανάπτυξη. Μένουμε πίσω» πρόσθεσε.

Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι «θεία δίκη» για όλα όσα επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων και οδήγησαν τους Έλληνες στην εξαθλίωση και την χώρα σε πλήρη υποβάθμιση.

«Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν εξάγει κάποιο συμπέρασμα από την ανάλυση αυτή» υπογράμμισε.

«Είναι ξεκάθαρο σε κάθε καλόβουλο παρατηρητή ότι οι κοινωνικές παροχές που έχουμε στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του status quo της κοινωνικής ασφάλισης, οι οικολογικές μας πολιτικές και η ανάγκη να ξοδέψουμε περισσότερα στην άμυνα μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με περισσότερη οικονομική ευμάρεια, όχι με λιγότερη» τόνισε.

«Η Γερμανία ζει πάνω από τις δυνατότητές της, οι δαπάνες είναι πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδα» είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Ματίας Μίντελμπεργκ, κατηγορώντας τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών ότι «συσσωρεύει συνεχώς νέα χρέη».

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία παλεύει με την απώλεια φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία καθώς και την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, έναν βασικό εμπορικό εταίρο.

Επίσης, η αναστάτωση που προκαλείται από επιθέσεις σε πολιτικά πλοία από τους σιίτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζει επίσης τις γερμανικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και κατά 0,3% στο σύνολο του 2023.

Οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας μείωσαν τις προβλέψεις για τις προοπτικές της χώρας, προειδοποιώντας ότι η «εγχώρια οικονομία» θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,7% φέτος, όχι κατά 0,9% που προβλεπόταν μόλις πριν από έναν μήνα.

Ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής των προβλέψεων στο Ινστιτούτο Ifo, είπε ότι η αναθεώρηση οφείλεται στο «φρένο» που μπήκε στα σχέδια χρήσης έκτακτου δανεισμού για τη χρηματοδότηση των δαπανών φέτος από το συνταγματικό δικαστήριο.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου θα περιορίσει τις δαπάνες του Βερολίνου και θα κάνει τα πράγματα πιο σκληρά για τους Γερμανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ξεχωριστά, ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης υποχώρησε από 47,4 τον Δεκέμβριο στο 47,1.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισημαίνεται πως οποιαδήποτε βαθμολογία κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση, επομένως αυτή η πτώση αντιπροσωπεύει μια επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ιδιωτικού τομέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.