ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

H EE θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με τα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

«Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα χρήματα από τον κοινό προϋπολογισμό»

H EE θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με τα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η ΕΕ η οποία θέλοντας να στείλει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και μην μπορώντας να εκταμιεύσει άλλα κονδύλια από τον κοινό προϋπολογισμό, σχεδιάζει να κατασχέσει περίπου 15 δισ. ευρώ από τα προβλεπόμενα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και να τα μεταφέρει στο Κίεβο.

Την αποκάλυψη έκαναν οι Financial Times, επικαλούμενοι σχόλια του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τεχνικές προτάσεις για τη χορήγηση κι άλλης επείγουσας χρηματοδότησης στο Κίεβο, αλλά χωρίς να πληρώσουν αυτή την φορά οι Ευρωπαίοι.

Άλλωστε η ΕΕ έχει προαναγγείλει για το 2024 νέα λιτότητα για να επιτευχθεί «μείωση των κρατικών ελλειμμάτων».

Από τη στιγμή που η ΕΕ ζητάει κατεπειγόντως μείωση των κρατικών ελλειμμάτων αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει την στήριξη προς την Ουκρανία με άμεσο τρόπο.

Από το ξεκίνημα της σύγκρουσης, η Δύση έχει «παγώσει» σχεδόν 215 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αλλά υπήρξε δίλημμα για την κατάσχεσή τους εν μέρει ή ολόκληρων και ανακατεύθυνση των κεφαλαίων στην Ουκρανία.

Η Ομάδα των Επτά (G7) δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι θα κρατήσει δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις δικαιοδοσίες της, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια, έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τις αποζημιώσεις και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τους FT θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες σήμερα, θα απαιτούσε από τις τράπεζες που κατέχουν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να τοποθετούν κέρδη σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφέρεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ετήσια βάση προκειμένου να παρέχεται χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πρόταση, μόνο τα κέρδη που προέρχονται από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα υπόκεινται σε κατάσχεση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση θα αποφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, ή 15 δισεκατομμύρια την περίοδο 2023-2027.

Το σχέδιο θα επηρεάσει πιο άμεσα την Euroclear, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Βέλγιο, που κατέχει περίπου 191 δισεκατομμύρια ευρώ (205 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η συγκεκριμένη στόχευση του σχεδίου μόνο στα κέρδη και μόνο σε αυτά από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, θεωρείται ότι κατευνάζει ορισμένους φόβους για τις οικονομικές και νομικές επιπτώσεις της κατάσχεσης.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σχέδιο, έχει κινδύνους καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει αντίστοιχα αντίποινα, με την κατάσχεση δυτικών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία, κάτι το οποίο θα κάνει σίγουρα και είναι απορίας άξιο πως στην Δύση δεν έχουν σκεφτεί.

Ένα ακόμα ζήτημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι ότι πολλές χώρες που έχουν περιουσιακά στοιχεία σε ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να τα αποσύρουν άμεσα.

Αυτό γιατί θα μπορούσαν να «παγώσουν» και τα δικά τους κέρδη εάν η εξωτερική τους πολιτική δεν ήταν αρεστή στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.