ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η αντιπολίτευση της Ονδούρας διαδηλώνει εναντίον της «κομμουνίστριας» προέδρου

Κατηγορούν τη Σιομάρα Κάστρο πως θέλει την επιβολή του «κομμουνισμού»

Η αντιπολίτευση της Ονδούρας διαδηλώνει εναντίον της «κομμουνίστριας» προέδρου

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν χθες Σάββατο στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ονδούρας και μπροστά στην προεδρία εναντίον της προέδρου της αριστεράς, κατηγορώντας τη Σιομάρα Κάστρο πως θέλει την επιβολή του «κομμουνισμού» στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

 «Η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που υποσχέθηκε (…) και η Σιομάρα Κάστρο, η οποία δυστυχώς άγεται και φέρεται από τον διεθνή κομμουνισμό, ασχολείται με την προώθηση της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας», πέταξε ο Σαλβαδόρ Νασράλα, άλλοτε σύμμαχος της προέδρου.

Ο κ. Νασράλα, ηγέτης του Κόμματος Σωτηρίας της Ονδούρας (Partido Salvador de Honduras, PSH), ήταν σύμμαχος της κυρίας Κάστρο ωσότου η τελευταία ανέλαβε την εξουσία το 2022. Έκτοτε, πήρε αποστάσεις.

Κόμματα της δεξιάς και οργανώσεις της αντιπολίτευσης δημιούργησαν την Τετάρτη το λεγόμενο Μπλοκ της Αντιπολίτευσης των Πολιτών (BOC) για να προβάλλει αντίσταση σε αυτή που χαρακτηρίζουν «κατάχρηση της εκτελεστικής εξουσίας» και να απαιτήσει λύσεις μπροστά στην άνοδο των τιμών, την ανεργία, τη συνεχιζόμενη μαζική μετανάστευση και την ανασφάλεια στη χώρα, από τις φτωχότερες της περιοχής.

Πέρα από τον κ. Νασράλα, στη συμμαχία συμμετέχουν επίσης ηγέτες του Εθνικού Κόμματος (PN, δεξιά), στην εξουσία για δώδεκα χρόνια, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια –συζύγου της κυρίας Κάστρο– με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009, που είχε υποστηριχθεί από τη δεξιά και μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, μετά την προσέγγιση του τότε αρχηγού του κράτους με τη Βενεζουέλα του Ούγο Τσάβες.

Ο στρατηγός ε.α. Ρομέο Βάσκες, ο επικεφαλής του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2009, που έχει προτείνει δημόσια να τερματιστεί η διακυβέρνηση της κυρίας Κάστρο με παρόμοια μέθοδο, συμμετείχε επίσης στη χθεσινή διαδήλωση.

Μετά την ανακοίνωση για τον σχηματισμό της συμμαχίας, η κυρία Κάστρο αντέδρασε δηλώνοντας προχθές Παρασκευή: «Δεν θα επιστρέψουν, δεν θα το επιτρέψει ο λαός».

Ορισμένα μέλη του Φιλελεύθερου Κόμματος συμμετείχαν στη διαδήλωση, παρότι η ηγεσία της παράταξης το είχε απαγορεύσει.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών κόμμα Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE, αριστερά) πως θέλει να επιβληθεί ο «κομμουνισμός» καταχρώμενο την εξουσία εγκρίνοντας νόμους χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες ψήφους στο Κογκρέσο. Πλέον οι αντίπαλοι της κυρίας Κάστρο μετρούν 128 έδρες στο κοινοβούλιο, έναντι 50 του LIBRE.

Το κόμμα Ελευθερίας και Επανίδρυσης κέρδισε τις εκλογές του 2021 εν μέρει χάρη στη συμμαχία με τον κ. Νασράλα, ο οποίος τασσόταν τότε υπέρ της αποχώρησης από την εξουσία του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (PN), που οι ΗΠΑ υποπτεύονταν πως ενεχόταν στη διακίνηση ναρκωτικών.

Τον Απρίλιο του 2022, τρεις εβδομάδες αφού ανέλαβε την εξουσία η κυρία Κάστρο, ο κ. Ερνάντες παραδόθηκε στην αμερικανική δικαιοσύνη. Ο αδελφός του «Τόνι», που κρίθηκε ένοχος για διακίνηση κοκαΐνης από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτοί που διαδήλωσαν χθες έχουν «χέρια βαμμένα με αίμα και ρουθούνια γεμάτα κοκαΐνη», σχολίασε δηκτικά απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Χιλμπέρτο Ρίος, ηγέτης του LIBRE. Αναφερόταν στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009 και στην εμπλοκή κορυφαίων στελεχών του PN στη διακίνηση ναρκωτικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.