ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Η Αρμενία γίνεται μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και θα μπορεί να συλλάβει τον… Β.Πούτιν

Οριστική ρήξη στις ρωσοαρμενικές σχέσεις και στροφή 180 μοιρών προς την Δύση

Η Αρμενία γίνεται μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και θα μπορεί να συλλάβει τον… Β.Πούτιν

Η Αρμενία ανακοίνωσε ότι θα γίνει μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου την 1η Φεβρουαρίου του 2024 που σημαίνει πως  Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν δεν θα μπορεί ποτέ να επισκεφτεί την χώρα.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω… εγκλημάτων πολέμου που η Δύση ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι τα κράτη μέλη του ΔΠΔ θα συλλάβουν τον Πούτιν μόλις εισέλθει στο έδαφός τους.

Για το λόγο αυτό, ο Β.Πούτιν έκανε αλλαγές στον προγραμματισμό επισκέψεων του σε ξένες χώρες καθώς ακόμα και για να φτάσει σε αυτές που δεν θα τον συλλάβουν θα πρέπει να περάσει από εναέριους χώρους χωρών που είναι μέλη του ΔΠΔ.

Η απόφαση αυτή της Αρμενίας σηματοδοτεί την ολοκληρωτική ρήξη με την Ρωσία και την γεωπολιτική της στροφή προς την Δύση.

Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα για την Ρωσία καθώς η Αρμενία είναι μία χώρα που βρίσκεται στην ευαίσθητη περιοχή του Καυκάσου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι η Αρμενία υπέβαλε την επίσημη αίτησή της για ένταξη στο ΔΠΔ και η ένταξή της θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Στη δήλωση, ανακοινώθηκε ότι η Αρμενία θα είναι η 124η χώρα που συμμετέχει στο Καταστατικό της Ρώμης και η 19η χώρα από τον όμιλο της Ανατολικής Ευρώπης.

Η αρμενική διοίκηση πέρασε από το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συμφωνία του ΔΠΔ.

Η διοίκηση του Ερεβάν κατηγόρησε το Μπακού για εθνοκάθαρση κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.

 Η Αρμενία, στοχεύει να διερευνήσει τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω της ένταξης.

Με έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας, το ΔΠΔ είναι το μόνο μόνιμο δικαστήριο στον κόσμο που είναι εξουσιοδοτημένο να δικάζει άτομα για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα επιθετικότητας.

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, το οποίο συστάθηκε με βάση το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2002, είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη. Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μέρος της συμφωνίας.

Η Αρμενία δεν βλέπει κάποιο πλεονέκτημα για εκείνη, ώστε να συνεχίσει να φιλοξενεί ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, τόνισε πριν 25 μέρες ο Νικόλ Πασινιάν.

Όπως ειπε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο λόγος που διαμορφώθηκαν τα συγκεκριμένα δεδομένα, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Με μια επιχείρηση-αστραπή, στις 20 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως αζέρικο έδαφος αλλά με αρμένικο, στην πλειονότητά του, πληθυσμό.

«Τα γεγονότα αυτά ουσιαστικά μας ώθησαν στην απόφαση ότι χρειάζεται να διαφοροποιήσουμε τις σχέσεις μας στον τομέα της ασφάλειας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα», είπε ο Νικόλ Πασινιάν στην αμερικανική εφημερίδα.

Η Ρωσία διαθέτει στρατόπεδα σε δύο τοποθεσίες και μια αεροπορική βάση στην Αρμενία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.