ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η ΕΕ έτοιμη να παγώσει και οι υπουργοί ενέργειας πάνε για νέο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η ΕΕ έτοιμη να παγώσει και οι υπουργοί ενέργειας πάνε για νέο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου σε ένα ακόμα έκτακτο Συμβούλιο, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (το λεγόμενο πλαφόν) στο φυσικό αέριο που διαπραγματεύεται στον ολλανδικό κόμβο TTF (Title Transfer Facility).

Οι 27 υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν τότε σε μια συμφωνία, ώστε να μπορέσουν να την επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) οι οποίοι θα συναντηθούν στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο της ΕΕ (ενέργειας) ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας (η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο), Ζόζεφ Σικέλα υπογράμμισε ότι “σήμερα είχα δύο επιλογές. Είτε να ξεκινήσω τη συνάντηση, στο πλαίσιο ΄τι συμφωνούμε πως διαφωνούμε και να την λήξουμε αμέσως και να επιστρέψουμε στις χώρες μας, είτε να αναλάβω την πολιτική μου ευθύνη ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ενέργειας. Ως εκ τούτου, η πρότασή μου ήταν να συμφωνηθεί το περιεχόμενο των δύο κανονισμών.

Συζητούσαμε σήμερα ώστε να μην χρειαστούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις και να επισφραγιστεί επισήμως η συμφωνία μαζί με την πρόταση διατήρησης της τιμής του φυσικού αερίου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι σήμερα στέλνουμε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας. Δεν ανοίγουμε ακόμα τη σαμπάνια, αλλά βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε στις καταρχήν συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα για τις προμήθειες φυσικού αερίου και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις εσωτερικές μεταφορές, ενώ υπερμανήθηκε της απόφασης της Κομισιόν να προτείνει τους δύο αυστηρούς όρους για την επιβολή πλαφόν, λέγοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εισαγωγή ΥΦΑ, το οποίο αντικατέστησε το ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.