ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Η ΕΕ πιέζει τον Β.Όρμπαν: Συνεχίζει την διακοπή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ουγγαρία

Πολιτικές αλλαγές με οικονομικούς όρους;

Η ΕΕ πιέζει τον Β.Όρμπαν: Συνεχίζει την διακοπή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ουγγαρία

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει ήδη ξεπεράσει πολλές κρίσεις που απείλησαν την εξουσία του, στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, στην οικονομία και την κοινωνία.

Αλλά τώρα ο Βίκτορ Όρμπαν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πρόκληση των 13 χρόνων διακυβέρνησής του καθώς η ΕΕ προσπαθεί ουσιαστικά με οικονομικούς όρους να επιβάλει πολιτικές αλλαγές.

Το 2023 θα μπορούσε επομένως να γίνει ένα αποφασιστικό έτος για τον πολιτικό. Η Ουγγαρία βιώνει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη στιγμή που η χώρα παρολίγο να χρεοκοπήσει κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.

Το εθνικό νόμισμα, το φιορίνι, έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του τους τελευταίους μήνες και ο υψηλός πληθωρισμός που ξεπερνά το 20% βυθίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους στη χώρα σε υπαρξιακές δυσκολίες. Το πλαφόν τιμών στα τρόφιμα και τη βενζίνη έχει βοηθήσει ελάχιστα μέχρι στιγμής και έχει οδηγήσει σε ελλείψεις αγαθών για πρώτη φορά μετά το τέλος του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Σε αυτή τη δύσκολη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η ΕΕ διέκοψε ένα μεγάλο μέρος των δισεκατομμυρίων της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας λόγω ελλειμμάτων στο κράτος δικαίου όπως οι Βρυξέλλες θέλουν βέβαια.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες περικοπές μέχρι την πλήρη διαγραφή όλων των πληρωμών από τις Βρυξέλλες.

«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Όρμπαν δεν έχει βρεθεί ποτέ άλλοτε σε τόσο δύσκολη κατάσταση όσο τώρα», υποστηρίζει στη DW ο πολιτικός επιστήμονας Πέτερ Κρέκο, από το προσκείμενο στην αριστερά Ινστιτούτο Πολιτικού Κεφαλαίου της Βουδαπέστης.

«Μπορείτε επίσης να το δείτε αυτό στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η δυσαρέσκεια αυξάνεται, ή στις διαμαρτυρίες των δασκάλων και των εκπαιδευτικών που συνεχίζονται εδώ και μήνες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, ο Κρέκο διατυπώνει την επιφύλαξη ότι «ο Όρμπαν και η κυβέρνησή του εξακολουθούν να είναι πολύ επιτυχείς στο να μεταθέτουν την ευθύνη για οποιαδήποτε κρίση σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα στην ΕΕ ή στον δισεκατομμυριούχο του χρηματιστηρίου Τζορτζ Σόρος. Ο Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz έχουν μια πολύ σταθερή εκλογική βάση και έχουν επίσης καθιερώσει το πιο συγκεντρωτικό πολιτικό σύστημα στην ΕΕ. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι πιθανότητες να επιβιώσει η ουγγρική κυβέρνηση και από αυτή την κρίσιμη κατάσταση είναι καλές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.