ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Παπούα: Η φυλή που υποβάλλει τις γυναίκες σε ένα έθιμο-βασανιστήριο

Όταν ο θάνατος γίνεται αιτία ακρωτηριασμού

Παπούα: Η φυλή που υποβάλλει τις γυναίκες σε ένα έθιμο-βασανιστήριο

Οι κανόνες του γάμου υπάρχουν με διαφορετικές μορφές και τρόπους σε όλη την κοινωνία. Έτσι, καλώς ή κακώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα περίεργα ή και… βασανιστικά έθιμα σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Παπούα, της Νέας Γουινέας και της Βαμένα της Αντιβασιλείας Jayawijaya στην Ινδονησία, ένα από τα δεσμευτικά γεγονότα του «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» και οι οικογενειακοί δεσμοί περιλαμβάνουν την αποκοπή των δακτύλων, που γίνεται κυρίως από γυναίκες.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πότε ξεκίνησε για πρώτη φορά η πρακτική που ονομάζεται «Ikipalin» ή γιατί οι γυναίκες είναι οι κύριοι συμμετέχοντες σε αυτήν την κουλτούρα.

Τι προβλέπει το Ikipalin;

Ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας στη συγκεκριμένη φυλή προαναγγέλλει έναν αφόρητο συναισθηματικό, αλλά και σωματικό πόνο για τις γυναίκες του στενού του περιβάλλοντος.

Εκτός από την αναπόφευκτη συναισθηματική θλίψη, οι γυναίκες της φυλής Ντάνι είναι υποχρεωμένες να δείξουν το πένθος τους, κόβουν ένα κομμάτι από τα δάχτυλά τους.

Πριν από τον ακρωτηριασμό, το δάχτυλο δένεται με σπάγκο για τριάντα λεπτά για να μουδιάσει και αμέσως μετά τον ακρωτηριασμό το τμήμα του χεριού καυτηριάζεται για την αποφυγή μολύνσεων. Στην αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν αιχμηρές πέτρες για να σπάσουν με δύναμη τη φάλαγγα.

Το κόψιμο των δακτύλων γίνεται με την πίστη του τι αντιπροσωπεύουν τα δάχτυλα στη φυλή. Τα δάχτυλα στη φυλή Ντάνι σημαίνουν ενότητα και δύναμη. Καθώς τα δάχτυλα ενώνονται και συνεργάζονται, η αδυναμία να λειτουργήσει σωστά με μερικά δάχτυλα που λείπουν αντιπροσωπεύει την κούφια και φθίνουσα δύναμη της οικογένειας.

Η κοπή γίνεται συχνά από μέλη της οικογένειας, αδέρφια ή γονείς. Για να εκφράσουν περαιτέρω τη θλίψη τους, οι Dani καλύπτουν τα πρόσωπά τους με στάχτη και πηλό. Μερικοί άνθρωποι κόβουν και τα αυτιά, ενώ άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το να αλείφονται στη λάσπη του ποταμού για μια εβδομάδα χωρίς να κάνουν μπάνιο. Αυτό σημαίνει ότι οι νεκροί έχουν επιστρέψει στη φύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η περίεργη και μάλλον ανατριχιαστική πολιτιστική πρακτική εκτελείται ως ένα μέσο για την ικανοποίηση των φαντασμάτων των προγόνων και εφαρμόζεται ακόμα και στις μέρες μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.