ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Γερμανία μειώνει την συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο σε θέματα ασφάλειας

Κυρώσεις και σε χρηματοδοτήσεις

Η Γερμανία μειώνει την συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο σε θέματα ασφάλειας

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου του τομέα ασφάλειας, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αποκλιμακώσει την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του. 

Μια τέτοια απόφαση είναι σύμφωνη με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως, των 27 χωρών-μελών της, γράφει η Nacionale  στα αλβανικά.

Η γερμανική πρεσβεία στο Κοσσυφοπέδιο επιβεβαίωσε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τη συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο – προσωρινά.

«…από την άποψη αυτή, η ΕΕ προειδοποίησε για μέτρα περιορισμού της συνεργασίας με το Κοσσυφοπέδιο σε διάφορους τομείς σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν λάβει τα σχετικά μέτρα για αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με αυτές τις πολιτικές, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μειώσει προσωρινά τη συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου του τομέα ασφάλειας», αναφέρει η γερμανική πρεσβεία.

Όλα τα έργα που  έχουν ακυρωθεί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά την αποκλιμάκωση στο βορρά και τα «απαραίτητα μέτρα» για να ηρεμήσει η κατάσταση εκεί.

«Ωστόσο, όλα αυτά τα έργα μπορούν να ξαναρχίσουν ανά πάσα στιγμή. Αυτό απαιτεί την άμεση εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στους βόρειους δήμους. Η Γερμανία υποστηρίζει ρητά τις προσπάθειες της ΕΕ, το έργο του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ, Λάιτσακ, καθώς και τον Διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ», διευκρινίζει η πρεσβεία.

Εν τω μεταξύ, η ειδησεογραφική πύλη του Κοσόβου ‘Vëzhguesi’ ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, ορισμένοι αξιωματικοί της KSF που υποτίθεται ότι θα εκπαιδεύονταν στη Γερμανία, ακυρώθηκε.

Τα μέτρα εφαρμόζονται

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, δήλωσε στη Nacional ότι τα μέτρα της ΕΕ προς το Κοσσυφοπέδιο ήδη εφαρμόζονται.

«Στις 3 Ιουνίου, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κάλεσαν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να λάβουν άμεσα και άνευ όρων μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν αρνητικές συνέπειες», δήλωσε ο Στάνο.

«Λόγω της έλλειψης αποφασιστικών ενεργειών αποκλιμάκωσης από το Κοσσυφοπέδιο, η ΕΕ εφαρμόζει ήδη μέτρα σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο . Θα επιστραφούν μόλις το Κοσσυφοπέδιο κάνει αυτό που του αναλογεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Η ΕΕ αποκλείει το Κοσσυφοπέδιο από τις επιχορηγήσεις του Επενδυτικού Πλαισίου στα Δυτικά Βαλκάνια

Ποιοι από τα Δυτικά Βαλκάνια αποκόπηκαν από τις ευρωπαϊκές χορηγήσεις

Το Radio Free Europe αναφέρει ότι το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και η Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν αποκλειστεί από τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα εντός του Πλαισίου Επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, άλλες χώρες όπως η Αλβανία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν επωφεληθεί από αυτές τις επενδύσεις.

Η συνολική αξία του έργου είναι 2,1 δισ. ευρώ

Αυτό το μέσο αναφέρει ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει μείνει εκτός αυτής της επιχορήγησης, ακριβώς λόγω των μέτρων που αποφάσισε η ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Βορρά και την αποτυχία παράτασης.

Λέγεται επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε υποβάλει αίτηση για δύο επενδυτικές επιχορηγήσεις και τέσσερις επιχορηγήσεις τεχνικής βοήθειας, ενώ είναι γνωστό ότι η χώρα έχει επωφεληθεί από αυτόν τον μηχανισμό από το 2008.

Επίσης, από την ίδια υποστηρίχθηκαν 30 έργα στο Κοσσυφοπέδιο, αξίας 1,8 δισ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Κοσσυφοπέδιο είχε προβλεφθεί ότι για τα έτη 2023-2030, στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, έργα όπως: ο αυτοκινητόδρομος ειρήνης Πρίστινα – Νις, ο σιδηρόδρομος Βελιγραδίου-Πρίστινα, η ηλιακή θέρμανση για την Πρίστινα, η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για την Πρίστινα εντάσσονται στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.