ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η Ινδονησία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές φοινικέλαιου – Μέχρι η τιμή του να επανέλθει στο φυσιολογικό

Η χώρα είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλούς μήνες με ελλείψεις και άνοδο της τιμής του μαγειρικού λαδιού

Η Ινδονησία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές φοινικέλαιου – Μέχρι η τιμή του να επανέλθει στο φυσιολογικό

Την πλήρη εξαγωγή προϊόντων φοινικέλαιου ανακοίνωσε η Ινδονησία έως ότου η τιμή του επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου παγκοσμίως, άρχισε να εφαρμόζει από σήμερα πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές του προϊόντος αυτού, ένα μέτρο που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την αγορά φυτικών ελαίων.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλούς μήνες με ελλείψεις και άνοδο της τιμής του μαγειρικού λαδιού στην εσωτερική της αγορά και οι αρχές ανησυχούν ότι αυτό θα οξύνει την κοινωνική αναταραχή.

«Το διάταγμα του υπουργείου Εμπορίου αφορά όλα τα προϊόντα»

Σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής χθες Τετάρτη το βράδυ οι αρχές της Ινδονησίας διευκρίνισαν ότι το εμπάργκο αφορά το σύνολο των εξαγωγών των λαδιών, περιλαμβανομένου του ακατέργαστου και του επεξεργασμένου φοινικέλαιου, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Οικονομία Ερλάνγκα Χαρτάτο χθες το βράδυ, εξηγώντας ότι το εμπάργκο τίθεται σε εφαρμογή από τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο είχε υπογραμμίσει χθες το βράδυ ότι ο εφοδιασμός του πληθυσμού της χώρας αποτελεί «την ύψιστη προτεραιότητα».

«Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου είναι ειρωνικό (η Ινδονησία) να δυσκολεύεται να εφοδιαστεί μαγειρικό λάδι», παραδέχθηκε, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να συνεργαστούν.

Οι παραγωγοί προτιμούν να εξάγουν

Η Ινδονησία αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού, καθώς οι παραγωγοί προτιμούν να στέλνουν τα αποθέματά τους στο εξωτερικό για να εκμεταλλευθούν και την άνοδο των τιμών.

Η Τζακάρτα σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι τις εξαγωγές όταν η τιμή του μαγειρικού λαδιού θα έχει πέσει και πάλι στις 14.000 ρουπίες (97 σεντς) στη χώρα, αφού τις τελευταίες εβδομάδες σημείωσε άνοδο κατά 70%.

Από την αρχή του έτους παρατηρούνται στην Ινδονησία προβλήματα στον ανεφοδιασμό φοινικέλαιου, το οποίο στη χώρα χρησιμοποιείται ως μαγειρικό λάδι. Πολλοί Ινδονήσιοι αναγκάζονται να περιμένουν επί ώρες σε ουρές έξω από κέντρα τα οποία διανέμουν επιδοτούμενο φοινικέλαιο.

Αιτία πολιτικής δυσαρέσκειας

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την άνοδο των τιμών των τροφίμων συνέβαλε και στη μείωση της δημοτικότητας του Ουιντόντο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις.

Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου προέρχεται από την Ινδονησία, με την Ινδία, την Κίνα, την ΕΕ και το Πακιστάν να είναι οι βασικές χώρες που το εισάγουν. Πέρυσι η χώρα είχε εξάγει 34,2 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιου.

Το φοινικέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή πολλών προϊόντων, όπως καλλυντικά, αλλά και τροφίμων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τιμές των βρώσιμων ελαίων έφτασαν ήδη σε ιστορικά υψηλές τιμές τον Μάρτιο λόγω του ανεπαρκούς εφοδιασμού παγκοσμίως εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι δύο χώρες αποτελούν σημαντικές εξαγωγούς ηλιέλαιου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.