ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η ισπανική κυβέρνηση δημοσιοποιεί στοιχεία για κρατικές παρακολουθήσεις με ειδικό λογισμικό παρακολουθήσεων

Συμφωνία δημοσιοποίησης απόρρητων εγγράφων

Η ισπανική κυβέρνηση δημοσιοποιεί στοιχεία για κρατικές παρακολουθήσεις με ειδικό λογισμικό παρακολουθήσεων

Όπως αναφέρει το Euractiv, την Τρίτη συμφωνήθηκε στη Μαδρίτη η δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων που αφορούν υποκλοπές από το κινητό του αρχηγού του αυτονομιστικού κόμματος ERC Πέρε Αραγκονές.

Οι υποκλοπές αυτές έγιναν με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus από πράκτορες του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών (CNI), υπηρεσίας αντίστοιχης της ελληνικής ΕΥΠ, σε μία υπόθεση που πήρε το όνομα Catalan Gate. Εκτιμάται ότι περίπου 60 πολίτες στην Καταλονία, πολιτικοί, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και κυβερνητικά στελέχη, στοχοποιήθηκαν επί τρία χρόνια με το κακόβουλο λογισμικό.

Η επιλογή αυτή της ισπανικής κυβέρνησης δείχνει και την τεράστια απόσταση που χωρίζει άλλα κράτη της ΕΕ από την Ελλάδα και τις πρακτικές του Μαξίμου, που συνεχίζει να «ποιεί την νήσσαν» για το ελληνικό WaterGate με τις υποκλοπές κατά στελεχών της κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικών ηγετών, δημοσιογράφων κ.ά., επισήμως και μέσω του αντίστοιχου κακόβουλου λογισμικού Predator.

Αντίστοιχα, ήταν η ισπανική Δικαιοσύνη που έστειλε αίτημα στην κυβέρνηση για να αποχαρακτηριστούν μερικώς τα επίμαχα έγγραφα και να δημοσιευτούν. Οι συγκρίσεις με την κάλυψη που παρείχε σε Μαξίμου και ΕΥΠ η ελληνική Δικαιοσύνη δεν τιμούν την χώρα μας, που σήμερα «βγαίνει και πάλι στον τάκο» για υποκλοπές, κράτος δικαίου και ελευθερία του Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Αραγκονές είχε κατηγορήσει τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες για παγίδευση του κινητού του την περίοδο Ιουλίου 2018 και Μαρτίου 2020, όταν ήταν αντιπρόεδρος της περιοχής της Καταλονίας. Τον Ιούλιο του 2023 κατέθεσε μήνυση κατά της ισραηλινής ομάδας NSO που εμπορεύεται το Pegasus, καθώς και κατά του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Παθ Εστεμπάν, που είχε «ξηλωθεί» αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.