ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Νικαράγουα διαλύει τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό

Θα αντικατασταθεί από «αυτόνομο αποκεντρωμένο (δημόσιο) οργανισμό»

Η Νικαράγουα διαλύει τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό

Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας αποφάσισε χθες Τετάρτη ομόφωνα να διαλυθεί ο νικαραγουανός Ερυθρός Σταυρός, κατηγορώντας τον πως παραβίασε την υποχρέωσή του να τηρεί ουδετερότητα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του 2018, και να αντικατασταθεί από νέο δημόσιο οργανισμό.

Ομόφωνα, τα μέλη του κοινοβουλίου –όλα πρόσκεινται στην κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα– ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ακυρώθηκε διάταγμα για την ίδρυση του νικαραγουανού Ερυθρού Σταυρού την 29η Οκτωβρίου 1958.

Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;

  • Κ.Μητσοτάκης (ΝΔ) (9%, 1.989 Votes)
  • Α.Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) (17%, 3.955 Votes)
  • Ν.Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) (2%, 443 Votes)
  • Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ) (4%, 1.031 Votes)
  • Κ.Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) (22%, 5.078 Votes)
  • Γ.Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) (4%, 905 Votes)
  • Κανένας (38%, 8.872 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (3%, 806 Votes)

Σύνολο ψήφων: 23.079

Loading ... Loading ...

Πριν από την ψηφοφορία, κοινοβουλευτικοί κατηγόρησαν τον νικαραγουανό Ερυθρό Σταυρό πως παραβίασε τη νομοθεσία στη χώρα για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, καθώς και την αρχή της ουδετερότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, με έδρα τη Γενεύη, όπου ιδρύθηκε το 1863.

Οι κινητοποιήσεις του 2018, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ορτέγα και της συζύγου και αντιπροέδρου του Ροσάριο Μουρίγιο, χαρακτηρίστηκε από τις αρχές απόπειρα πραξικοπήματος υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. Στις ταραχές και στην καταστολή τους σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι, κατά τον ΟΗΕ.

Έκτοτε, πάνω από 2.000 οργανισμοί και οργανώσεις, ανάμεσά τους ενώσεις επιχειρήσεων και καθολικά πανεπιστήμια, έπαψαν να υπάρχουν από νομική σκοπιά, αφού κατηγορήθηκαν πως παραβίασαν τη νικαραγουανή νομοθεσία, ιδίως αυτήν για τους «πράκτορες του εξωτερικού».

«Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 2018 (…) οι σύλλογοι (του Ερυθρού Σταυρού) ενήργησαν κατά τρόπο που αντίκειται προς τις αρχές τους (της ουδετερότητας) και τα καταστατικά (τους)», αναφέρει το σκεπτικό του ψηφίσματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο κείμενο διευκρινίζεται πως ο νικαραγουανός Ερυθρός Σταυρός θα αντικατασταθεί από «αυτόνομο αποκεντρωμένο (δημόσιο) οργανισμό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.