ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ιαπωνία: Αναμονή 43 χρόνια για όποιον θέλει να δοκιμάσει τις περίφημες κροκέτες Κομπέ

Η παραγωγή του καταστήματος έχει ενισχυθεί από 200 κροκέτες την εβδομάδα σε 200 την ημέρα

Ιαπωνία: Αναμονή 43 χρόνια για όποιον θέλει να δοκιμάσει τις περίφημες κροκέτες Κομπέ

Αστείρευτη υπομονή θα πρέπει να έχουν όσοι θέλουν να δοκιμάσουν κατεψυγμένες κροκέτες βοδινού κρέατος Κόμπε από το «Asahiya».

Πρόκειται για ένα οικογενειακό κρεοπωλείο στην πόλη Τακασάγκο, στο νομό Χιόγκο της δυτικής Ιαπωνίας, και οι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν 43 χρόνια για να παραλάβουν την παραγγελία τους.

Το κρεοπωλείο ιδρύθηκε το 1926 και πωλούσε προϊόντα κρέατος από το νομό Χιόγκο – μεταξύ τους και βοδινό κρέας Κόμπε – για δεκαετίες προτού προσθέσει στις προθήκες του κροκέτες βοδινού τα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αυτές οι τηγανίτες από πατάτες και μοσχάρι έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα την απίστευτα μεγάλη αναμονή που αντιμετωπίζουν τώρα οι αγοραστές.

Πριν από δύο χρόνια, το CNN μίλησε με τον Σιγκερού Νίτα, ιδιοκτήτη τρίτης γενιάς του «Asahiya».

Εκείνη την περίοδο, η αναμονή για τις κροκέτες ήταν «μόλις» 30 χρόνια.

«Ξεκινήσαμε να πουλάμε τα προϊόντα μας μέσω Διαδικτύου το 1999», δήλωσε ο Νίτα. «Εκείνη την εποχή, προσφέραμε δοκιμαστικά τις «Extreme Croquettes» (Ακραίες Κροκέτες).

Μεγαλώνοντας στο Χιόγκο, ο Σιγκέρου Νίτα, ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς του Asahiya, επισκεπτόταν τα ράντσα και τις δημοπρασίες βοδινού κρέατος με τον πατέρα του από τότε που ήταν μικρός. Ανέλαβε το κατάστημα το 1994, όταν ήταν 30 ετών.

Αφού πειραματίστηκε με το ηλεκτρονικό εμπόριο για μερικά χρόνια, συνειδητοποίησε ότι οι πελάτες δίσταζαν να πληρώσουν ένα μεγάλο ποσό για κορυφαίο βοδινό κρέας μέσω διαδικτύου. Τότε ήταν που πήρε μια τολμηρή απόφαση.

«Πουλούσαμε Extreme Croquettes στην τιμή των 270 γιεν (1,68 ευρώ) ανά τεμάχιο… Μόνο το μοσχάρι σε αυτές κοστίζει περίπου 400 γιεν (2,49 ευρώ) ανά τεμάχιο», εξήγησε ο Νίτα.

«Φτιάξαμε προσιτές και νόστιμες κροκέτες ελπίζοντας ότι θα τις απολαύσουν οι πελάτες και στη συνέχεια θα αγοράσουν το μοσχάρι μας Κόμπε μετά την πρώτη δοκιμή».

Για να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες στην αρχή, το «Asahiya» έφτιαχνε μόνο 200 κροκέτες κάθε εβδομάδα, στη δική του κουζίνα δίπλα στο κατάστημα.

«Πουλάμε το μοσχαρίσιο κρέας που εκτρέφεται από τους ανθρώπους που γνωρίζουμε. Το κατάστημά μας πουλάει μόνο κρέας που έχει παραχθεί στον νομό Χιόγκο, είτε πρόκειται για μοσχάρι Κόμπε, είτε για χοιρινό Κόμπε , είτε για κοτόπουλο Ταγίμα», δήλωσε ο Νίτα.

Η ιδέα του μαγνήτισε το ενδιαφέρον των ντόπιων και των ΜΜΕ.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κυκλοφόρησε ένα ρεπορτάζ για τις κροκέτες του «Asahiya», η δημοτικότητά τους εκτοξεύτηκε στα ύψη.

«Σταματήσαμε να τις πουλάμε το 2016, επειδή ο χρόνος αναμονής έφθασε πάνω από 14 χρόνια. Σκεφτόμασταν να σταματήσουμε τις παραγγελίες, αλλά δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα που ζητούσαν να συνεχίσουμε να τις προσφέρουμε», πρόσθεσε.

Το «Asahiya» ξανάρχισε να δέχεται παραγγελίες για αυτές τις κροκέτες το 2017, αλλά αύξησε την τιμή.

«Εκείνη την εποχή, αυξήσαμε την τιμή στα 540 γιεν (3,36 ευρώ). Αλλά από τότε που άρχισε η εξαγωγή του βοδινού κρέατος Κόμπε, οι τιμές του έχουν διπλασιαστεί, οπότε το γεγονός ότι η παραγωγή κροκετών δημιουργεί έλλειμμα δεν έχει αλλάξει», εξηγεί ο Ιάπωνας ιδιοκτήτης,

Η παραγωγή έχει επίσης ενισχυθεί από 200 κροκέτες την εβδομάδα σε 200 την ημέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μας λένε ότι πρέπει να προσλάβουμε περισσότερους ανθρώπους και να φτιάχνουμε κροκέτες πιο γρήγορα, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιοκτήτης καταστήματος που να προσλαμβάνει υπαλλήλους και να παράγει περισσότερο για να έχει μεγαλύτερο έλλειμμα… Λυπάμαι που τους αναγκάζω να περιμένουν. Θέλω όντως να φτιάχνω κροκέτες γρήγορα και να τις στέλνω το συντομότερο δυνατό, αλλά αν το κάνω, το μαγαζί θα χρεοκοπήσει», προσθέτει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.