ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιράν: 15χρονη μαθήτρια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μέσα στο σχολείο της από την αστυνομία

Το ασυγκράτητο κύμα οργής συνεχίζει να καταλίζει το Ιράν, μετά την δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί

Ιράν: 15χρονη μαθήτρια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μέσα στο σχολείο της από την αστυνομία

Ένα 15χρονο κορίτσι πέθανε την περασμένη εβδομάδα στο βορειοδυτικό Ιράν, αφού ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο σχολείο της, όπως ισχυρίστηκε ένα σωματείο δασκάλων.

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν λένε να κοπάσουν και το καθεστώς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών». Και συμπεριλαμβάνει ακόμα και τα παιδιά, αφού – σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία – οι δυνάμεις ασφαλείας της στην προσπάθεια τους να καταστείλουν τα επεισόδια έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 23.

Το περιστατικό συνέβη, την περασμένη εβδομάδα όταν έγινε έφοδος στο σχολείο της. Η νέα αυτή δολοφονία πυροδότησε νέο κύκλο διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Συμβούλιο των Εμπορικών Συλλόγων Δασκάλων του Ιράν, η 15χρονη Asra Panahi πέθανε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο γυμνάσιο θηλέων Shahed στο Αρνταμπίλ στις 13 Οκτωβρίου και ζήτησαν από μια ομάδα κοριτσιών να τραγουδήσουν έναν ύμνο που επαινεί τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ. Αλί Χαμενεΐ.

Όταν αρνήθηκαν, οι δυνάμεις ασφαλείας ξυλοκόπησαν τις μαθήτριες, με αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και άλλα να συλληφθούν. Την Παρασκευή, η Panahi φέρεται να πέθανε στο νοσοκομείο από τραύματα που υπέστη στο σχολείο.

Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν υπεύθυνες για τον θάνατό της ενώ ένας άνδρας που εμφανίστηκε στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια ως θείος της ισχυρίστηκε ότι η 16χρονη πέθανε από συγγενή καρδιακή πάθηση.

Οι μαθήτριες στον Ιράν έχουν αναδειχθεί σε ισχυρή δύναμη αφού έγιναν viral με βίντεο που τις δείχνει να κουνούν τα χιτζάμπ τους στον αέρα, να κατεβάζουν φωτογραφίες των ανώτατων ηγετών του Ιράν και να φωνάζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος και υπέρ της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης γυναίκας που πέθανε, αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής του Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της τον Αύγουστο.

Οι ιρανικές αρχές απάντησαν ξεκινώντας μια σειρά επιδρομών σε σχολεία σε όλη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Υπήρξαν δε, αναφορές για αστυνομικούς που εισέβαλαν στις τάξεις, συνέλαβαν βίαια μαθήτριες και τις έσπρωχναν μέσα σε περιπολικά.

Οι αρχές πέταξαν και δακρυγόνα σε σχολικά κτίρια.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, το σωματείο δασκάλων του Ιράν καταδίκασε τις «βίαιες και απάνθρωπες» επιδρομές και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Γιουσέφ Νούρι.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, 215 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις πανεθνικές διαδηλώσεις έως τις 17 Οκτωβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.