ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ισλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πόλη 4.000 κατοίκων υπό τον φόβο έκρηξης ηφαιστείου – Εκκενώθηκε προληπτικά

Πάνω από 20.000 δονήσεις από το τέλος Οκτωβρίου

Ισλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πόλη 4.000 κατοίκων υπό τον φόβο έκρηξης ηφαιστείου – Εκκενώθηκε προληπτικά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε περιοχής της Ισλανδίας μετά από μια σειρά σεισμών. Ειδικότερα, οι Αρχές διέταξαν χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ να απομακρυνθούν προληπτικά.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας (IMO) δήλωσε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης. «Η πιθανότητα μιας έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες ή λίγο έξω από αυτήν έχει αυξηθεί από το πρωί» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Μια έκρηξη θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δείτε live εικόνα από την χερσόνησο Ρέικιανες:

Ο Thor Thordason, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, δήλωσε ότι ένας ποταμός μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων που τρέχει κάτω από τη χερσόνησο εξακολουθεί να είναι ενεργός: «Γι’ αυτό μιλάμε για μια επικείμενη έκρηξη δυστυχώς. Η πιο πιθανή πλευρά της έκρηξης φαίνεται να βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης Γκρίνταβικ» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο BBC.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί χιλιάδες δονήσεις γύρω από το κοντινό ηφαίστειο Fagradalsfjall.

Την Πέμπτη, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκάλεσε το κλείσιμο του κοντινού αξιοθέατου Blue Lagoon. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περισσότερες από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί στη νοτιοδυτική Ισλανδία από το τέλος Οκτωβρίου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση για την εκκένωση ελήφθη αφού η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι «το μάγμα, που σχηματίζεται επί του παρόντος, θα μπορούσε να φτάσει στο Γκρίνταβικ».

Την Παρασκευή, η υπηρεσία δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης» – καλώντας τους να «παραμείνουν ήρεμοι, επειδή έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε». «Δεν επίκειται άμεσος κίνδυνος, η εκκένωση είναι πρωτίστως προληπτική με κύριο στόχο την ασφάλεια όλων των κατοίκων του Γκρίνταβικ» πρόσθεσε.

Όλοι οι δρόμοι προς την πόλη των περίπου 4.000 κατοίκων είναι κλειστοί, εκτός από τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για να διασφαλιστεί η κυκλοφορία.

Η Alda Sigmundsdottir, δημοσιογράφος στο Ρέικιαβικ, δήλωσε ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στην πόλη «για να πάρουν τα απολύτως απαραίτητα και κατοικίδια ζώα. Αυτή τη στιγμή απλά περιμένουμε να ξεκινήσει η έκρηξη» δήλωσε στο BBC.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ισλανδία είναι μία από τις πιο ενεργές γεωλογικά περιοχές στον κόσμο, με περίπου 30 ενεργά ηφαιστειακά σημεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.