ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισπανία: O Α.Ν.Φεϊχό ζήτησε συνάντηση με τον Π.Σάντεθ για να αποφευχθεί «μια κατάσταση ακυβερνησίας»

Ούτε η Δεξιά, ούτε η Αριστερά φαίνεται να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Ισπανία: O Α.Ν.Φεϊχό ζήτησε συνάντηση με τον Π.Σάντεθ για να αποφευχθεί «μια κατάσταση ακυβερνησίας»

Ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό –το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές την Ισπανία αλλά χωρίς να εξασφαλίσει αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση– ζήτησε να συναντηθεί με τον απερχόμενο Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ώστε να αποφευχθεί «μια κατάσταση ακυβερνησίας».

«Μόλις έστειλα (μήνυμα) στον υποψήφιο του PSOE», τον Πέδρο Σάντσεθ, «προτρέποντάς τον να συναντηθούμε αυτή την εβδομάδα», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Φεϊχό. Ο ηγέτης του PP διευκρίνισε ότι υπέβαλε αυτό το αίτημα αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων των Ισπανών του εξωτερικού και αναδείχθηκε «νικητής των εκλογών της 23ης Ιουλίου».

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, το Σάββατο, το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε άλλη μία έδρα, που αρχικά είχε δοθεί στους Σοσιαλιστές. Αν και το PSOE θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη μικρότερων κομμάτων, ο νέος συσχετισμός δυνάμεων περιπλέκει την κατάσταση. Οι Σοσιαλιστές εκλέγουν 121 (αντί για 122) βουλευτές και το PP 137 (αντί για 136 προηγουμένως). Και τα δύο κόμματα απέχουν αρκετά από τις 176 έδρες που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ο Σάντσεθ, σύμφωνα με ένα σενάριο, θα χρειαστεί τις ψήφους (και όχι απλώς την αποχή) των επτά βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya.

Με τις συμμαχίες που έχουν ήδη εξασφαλίσει, η Δεξιά μπορεί να βασιστεί σε 171 βουλευτές, όσους ακριβώς και η Αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι ο Σάντσεθ θα χρειαστεί τις ψήφους (και όχι απλώς την αποχή) των επτά βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya του Κάρλες Πουτζδεμόν για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Πουτζδεμόν, που αυτοεξορίστηκε στις Βρυξέλλες αφού απέτυχε η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας το 2017, έχει θέσει ως όρο, προκειμένου να στηρίξει τον Σάντσεθ, να διαπραγματευθούν την επίλυση της «σύγκρουσης μεταξύ Καταλονίας και Ισπανίας», ζητώντας παράλληλα η διαπραγμάτευση αυτή να γίνει «χωρίς πίεση». Ταυτόχρονα, έχει αποκλείσει την πιθανότητα να στηρίξει το PP.

Τι θα συμβεί αν δεν σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Εάν κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, πιθανότατα προς τα τέλη του έτους, όπως έγινε το 2016 και το 2019.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε να επανελεγχθούν τα περισσότερα από 30.000 άκυρα ψηφοδέλτια των Ισπανών του εξωτερικού.

«Δεν αξίζει στην Ισπανία μια κατάσταση ακυβερνησίας και εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο σε μια τόσο σημαντική περίοδο για την οικονομία και τους θεσμούς μας, εν μέσω της ισπανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογράμμισε ο Φεϊχό στο μήνυμά του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το PSOE ζήτησε να επανελεγχθούν τα περισσότερα από 30.000 άκυρα ψηφοδέλτια των Ισπανών του εξωτερικού, με την ελπίδα ότι θα ανακτήσει την έδρα της Μαδρίτης που δόθηκε στο PP, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.