Καρβέλα σε «έφαγαν» κι εσένα τα κυκλώματα...

Ισπανία: Ποτάμι έγινε «μαύρο» από τις στάχτες των πυρκαγιών – Χωρίς πόσιμο νερό οι κάτοικοι (βίντεο)

Στάχτες και αποκαΐδια παρασύρθηκαν από τις βροχοπτώσεις

Ισπανία: Ποτάμι έγινε «μαύρο» από τις στάχτες των πυρκαγιών – Χωρίς πόσιμο νερό οι κάτοικοι (βίντεο)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Τις βαριές συνέπειες των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κάτοικοι στην κεντρική Ισπανία, καθώς οι στάχτες και τα αποκαΐδια παρασύρθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση.

Στην Κασαβιέχα, στην περιφέρεια Άβιλα, τα νερά του ποταμού Τιέταρ μαύρισαν από την τεράστια ποσότητα στάχτης και λάσπης που μεταφέρθηκε από τα ορεινά ρέματα. Η ρύπανση επηρέασε το δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να προμηθεύονται πόσιμο νερό από υδροφόρες και σημεία έκτακτης ανάγκης.

«Για να πιούμε, να μαγειρέψουμε, για το μπάνιο, για τα πάντα. Συνειδητοποιείς πόσο απαραίτητο είναι το νερό μόνο όταν ξαφνικά δεν το έχεις», δήλωσε ο κάτοικος Μιγκέλ Άνχελ Πέρεθ Σάντσεθ.

Η δήμαρχος της Κασαβιέχα, Βανέσα Μουνιόθ, εξήγησε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις επιδείνωσαν την κατάσταση, καθώς παρέσυραν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών από τις περιοχές που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την ίδια, μέρος της απορροής κατέληξε σε τεχνητή λίμνη που χρησιμοποιείται ως εφεδρική πηγή υδροδότησης της πόλης, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στην παροχή νερού.

«Μας επηρέασε κυρίως επειδή η στάχτη και τα υλικά κατέληξαν στην τεχνητή λίμνη, από την οποία προμηθευόμαστε νερό και αποτελεί μέρος του σχεδίου έκτακτης ανάγκης μας», ανέφερε στο Castilla y Leon TV.

Ο αγρονόμος και συνιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ecologistas en Acción, Σαντιάγο Μ. Μπαράχας, προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις των πυρκαγιών δεν σταματούν όταν σβήσουν οι φλόγες.

Όπως εξήγησε, η απουσία βλάστησης αφήνει το έδαφος εκτεθειμένο, με αποτέλεσμα οι έντονες βροχές να παρασύρουν γρήγορα στάχτη και λάσπη προς τα υδάτινα συστήματα.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η γειτονική Πιεδραλάβες, όπου οι Αρχές και η εταιρεία ύδρευσης Aqualia επιχειρούν να αποκαταστήσουν την κανονική λειτουργία του δικτύου.

Η στάχτη και τα φερτά υλικά παρασύρθηκαν στις λεκάνες υδροληψίας μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα το νερό της βρύσης να κριθεί ακατάλληλο για κατανάλωση.

Η έκταση της καταστροφής από τις πυρκαγιές στην περιοχή είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι φλόγες έκαψαν περίπου 339.430 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 15% της συνολικής καμένης έκτασης σε ολόκληρη την Ισπανία.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της γειτονικής Ελ Μπαράκο, Χοσέ Μαρία Μάνσο, εξέφρασε την ανησυχία ότι στάχτη και φερτά υλικά μπορεί να φτάσουν στον ταμιευτήρα Ελ Μπουργίγιο, ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή πόσιμου νερού για τις γύρω περιοχές.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.