ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ισραήλ: Ανακαλύφτηκαν 8 δοχεία ηλικίας 3.500 ετών με ίχνη από όπιο

Το παραισθησιογόνο ναρκωτικό χρησιμοποιήθηκε σε αρχαίες τελετουργίες ταφής

Ισραήλ: Ανακαλύφτηκαν 8 δοχεία ηλικίας 3.500 ετών με ίχνη από όπιο

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα από όπιο σε θραύσματα αγγείων ηλικία 3.500 ετών.

Η ανακάλυψή τους αυτή παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το παραισθησιογόνο ναρκωτικό χρησιμοποιήθηκε σε αρχαίες τελετουργίες ταφής.

Η από κοινού έρευνα από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann ξεκίνησε το 2012 όταν οι ανασκαφές στην πόλη Yehud στο κέντρο τη χώρας αποκάλυψαν μια σειρά από τάφους της ύστερης εποχής του χαλκού.

Οι ερευνητές βρήκαν στην τοποθεσία κεραμικά αγγεία που έμοιαζαν με άνθη παπαρούνας (από τα οποία προέρχεται το όπιο) που χρονολογούνται στον 14ο αιώνα π.Χ.

Στη συνέχεια, εξέτασαν εάν είχαν χρησιμεύσει ως δοχεία για το όπιο και βρήκαν «υπολείμματα σε οκτώ δοχεία», όπως είπαν.

Αυτά πιθανότατα «τοποθετήθηκαν σε τάφους για γεύματα και τελετουργίες που πραγματοποιούσαν οι ζωντανοί για τα αποθανόντα μέλη της οικογένειάς τους», είπε ο Ρον Μπεέρι, αρχαιολόγος της Αρχής Αρχαιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τελετών, «μέλη της οικογένειας ή ένας ιερέας για λογαριασμό τους, προσπαθούσαν να καλέσουν το πνεύμα των νεκρών συγγενών τους και να περάσουν σε μία εκστατική κατάσταση χρησιμοποιώντας όπιο», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αρχαιολόγος, αναγνώρισε ωστόσο, ότι πολλά στοιχεία παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα σχετικά με τη χρήση του ναρκωτικού στην αρχαιότητα. «Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τι γινόταν με το όπιο», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.