ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Καθολική Εκκλησία: Με email και μέσα σε κούτα επιστράφηκαν τα λείψανα του «πολύτιμου αίματος»

Τα κειμήλια κλάπηκαν αργά τη νύχτα της 1ης Ιουνίου

Καθολική Εκκλησία: Με email και μέσα σε κούτα επιστράφηκαν τα λείψανα του «πολύτιμου αίματος»

Εδώ και 1.000 χρόνια, οι προσκυνητές κατευθύνονται στο αβαείο Fécamp στη Νορμανδία για να προσκυνήσουν τα λείψανα του “Πολύτιμου Αίματος του Χριστού”.

Έξι εβδομάδες αργότερα, ένας Ολλανδός ντετέκτιβ τέχνης περιέγραψε πώς του παραδόθηκαν τα λείψανα σε μια περίτεχνη επιχείρηση.

Ο Άρθουρ Μπραντ λέει ότι τώρα θα τα δώσει στην αστυνομία για να τα επιστρέψει στο αβαείο.

“Το επτά με οκτώ τοις εκατό των κλεμμένων έργων τέχνης επιστρέφεται και πολλά από αυτά καταστρέφονται. Σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι ο κλέφτης δεν είχε ιδέα τι ήταν”, δήλωσε στο BBC.

Τα κειμήλια κλάπηκαν αργά τη νύχτα της 1ης Ιουνίου από το σκευοφυλάκιο του Fécamp, βορειοανατολικά του λιμανιού της Χάβρης. Ο κλέφτης πιστεύεται ότι είχε κλειδωθεί στο κτίριο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι υπήρχε μικρή ασφάλεια εκείνη την ώρα.

Τα λείψανα περιείχαν δύο μολύβδινα φιαλίδια τα οποία, σύμφωνα με τον θρύλο, ρίχτηκαν στη θάλασσα μέσα σε ένα μπαούλο και ξεβράστηκαν στην ακτή του Fécamp. Εκτός από τις μολύβδινες φιάλες, κλάπηκαν πολλά λειτουργικά σκεύη και άλλα αντικείμενα.

Ο κ. Brand, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για το έργο του στον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης και αντικειμένων, περιέγραψε πώς επικοινώνησε μαζί του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάποιος που αποκάλυψε ότι τα λείψανα είχαν αποθηκευτεί στο σπίτι ενός φίλου του κλέφτη.

Όταν ο φίλος συνειδητοποίησε τι ήταν αυτό, το έδωσε στη συνέχεια στο άτομο που έστειλε το email στον Ολλανδό ντετέκτιβ τέχνης, ο οποίος του πρότεινε να το αφήσει στο κατώφλι του και να χτυπήσει το κουδούνι.

Η επιστροφή του απευθείας στο αβαείο εγκυμονούσε τον κίνδυνο σύλληψης, εξήγησε ο κ. Μπραντ.

Ο επίσκοπος της Χάβρης Jean-Luc Brunin δήλωσε τότε ότι επρόκειτο για μια αφόρητη επίθεση στην πίστη των ανθρώπων και μέρος μιας παράδοσης που εκτεινόταν μέχρι τον 12ο αιώνα.

Η κλοπή έλαβε χώρα λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ετήσια λειτουργία για τον εορτασμό του λειψάνου του “Πολύτιμου Αίματος” που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

“Μερικές ημέρες αργότερα, στις 10:30 το βράδυ, χτύπησε το κουδούνι της πόρτας. Κοίταξα από το μπαλκόνι μου έξω και στο σκοτάδι είδα ένα κουτί. Κατέβηκα τρέχοντας τις σκάλες, φοβούμενος ότι κάποιος θα έπαιρνε το κουτί. Έξω κοίταξα τριγύρω, αλλά δεν υπήρχε κανείς εκεί”, είπε ο κ. Μπραντ.

Ως καθολικός ο ίδιος, είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει την ομορφιά των λειψάνων, περιγράφοντας τη στιγμή που άνοιξε το κουτί που τα περιείχε ως μια “αυθεντική, θρησκευτική εμπειρία”.

Είπε ότι θα παρέδιδε τα λείψανα στην ολλανδική αστυνομία την Τρίτη και αυτή θα ήταν υπεύθυνη για την επιστροφή τους στο αβαείο του Φεκάμπ.

Με ένα email και μέσα σε μια κούτα επιστράφηκαν τα λείψανα του «πολύτιμου αίματος» της Καθολικής Εκκλησίας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.