Μουσείο στο Λονδίνο αποσύρει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές του με περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα, ύστερα από ανησυχίες για «ρατσιστικές, σεξιστικές και ανιστόρητες θεωρίες και γλώσσα».

Σύμφωνα με το Wellcome Collection το «Medicine Man» αποσύρθηκε στις 27 Νοεμβρίου, μετά από 15 χρόνια. Ο ιδρυτής Χένρι Γουέλκαμ, ο οποίος πέθανε το 1936, είχε συλλέξει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα με στόχο να δώσει μια εικόνα της παγκόσμιας υγείας και ιατρικής. Στα αμφιλεγόμενα αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνεται ένας πίνακας του 1916 με τίτλο «A Medical Missionary Attending to a Sick African» που απεικονίζει έναν Αφρικανό να γονατίζει μπροστά σε έναν λευκό ιεραπόστολο.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας. Μπορούμε όμως να εργαστούμε για ένα μέλλον όπου θα δίνουμε φωνή στις αφηγήσεις και τις εμπειρίες εκείνων που αποσιωπήθηκαν, διαγράφηκαν και αγνοήθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του Μουσείου στο twitter.

«Προσπαθήσαμε να το κάνουμε με μερικά από τα κομμάτια στο Medicine Man χρησιμοποιώντας παρεμβάσεις καλλιτεχνών. Αλλά η έκθεση εξακολουθεί να διαιωνίζει μια εκδοχή της ιστορίας της ιατρικής που βασίζεται σε ρατσιστικές, σεξιστικές και αντιστόρητες θεωρίες και γλώσσα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η έκθεση της συλλογής με έργα ζωγραφικής, βιβλία και ανατομικά μοντέλα αφηγείται την αποικιακή ιστορία ενός ανθρώπου με «τεράστιο πλούτο, δύναμη και προνόμια».