ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Λονδίνο: Μουσείο επιστρέφει 70 αντικείμενα στην Νιγηρία

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν τα γνωστά Μπενίν Μπρονζέ

Λονδίνο: Μουσείο επιστρέφει 70 αντικείμενα στην Νιγηρία

Ένα μουσείο στο Λονδίνο αποφάσισε να επιστρέψει περισσότερα από 70 αντικείμενα της συλλογής του στη Νιγηρία. Τα 72 αντικείμενα λεηλατήθηκαν από την πόλη Μπενίν το 1897, κατά τη διάρκεια βρετανικής στρατιωτικής εισβολής στη Νιγηρία.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν τα γνωστά Μπενίν Μπρονζέ, που αποτελούνται από 12 χάλκινες πλάκες, καθώς και τελετουργικά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, ένα κλειδί «για το παλάτι του βασιλιά», χάλκινες καμπάνες, ένα χάλκινο κομμάτι βωμού, αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως βεντάλιες και καλάθια.

Ο επαναπατρισμός έρχεται μετά από αίτημα που έλαβε τον Ιανουάριο το Μουσείο Χόρνιμαν, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, από την Εθνική Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας (NCMM).

Στη συνέχεια ανέλαβε να ερευνήσει το αίτημα και διαβουλεύτηκε με την τοπική κοινότητα, μαθητές, ακαδημαϊκούς και ιστορικούς, καθώς και με καλλιτέχνες που εδρεύουν στη Νιγηρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για να λάβει τις απόψεις τους σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί με τη συλλογή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Eve Salomon, πρόεδρος των διαχειριστών του Μουσείου δήλωσε: «Τα αντικείμενα αυτά αποκτήθηκαν με τη βία και πιστεύουμε ότι είναι ηθικό και σκόπιμο να επιστρέψει η ιδιοκτησία τους στη Νιγηρία. Το Horniman είναι στην ευχάριστη θέση να κάνει αυτό το βήμα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το NCMM για να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη φροντίδα αυτών των πολύτιμων αντικειμένων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.