
Μαζικές είναι οι διαδηλώσεις των φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν σε 30 πόλεις της Σερβίας με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Τις σημερινές κινητοποιήσεις διοργάνωσαν οι φοιτητές με το σύνθημα «Εξεγέρσου Σερβία» (Vostani Serbie – Rise Up Serbia) και με αφορμή την συμπλήρωση επτά μηνών από την κατάρρευση του γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ που στοίχισε την ζωή σε 16 ανθρώπους.
Στο Βελιγράδι χιλιάδες φοιτητές και πολίτες απέκλεισαν στις 6 η ώρα το απόγευμα τις δύο γέφυρες στον ποταμό Σάβα που συνδέουν την παλιά με την νέα πόλη. Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 9 η ώρα το βράδυ (τοπική ώρα) όταν θα τηρηθεί σιγή 16 λεπτών για τα θύματα της τραγωδίας στο Νόβι Σαντ.
Στις διαδηλώσεις κυρίαρχο σύνθημα είναι: «Απαιτούμε δικαιοσύνη, θέλουμε την αλήθεια, ζητάμε εκλογές».
Οι φοιτητές στην Σερβία κρατούν αποκλεισμένες για περισσότερους από έξι μήνες όλες τις σχολές των δημόσιων Πανεπιστημίων απαιτώντας την απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών για τον θάνατο των 16 ανθρώπων στο Νόβι Σαντ, την 1η Νοεμβρίου του 2024.
Στις αρχές Μαΐου κατέθεσαν αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές υποστηρίζοντας ότι η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στην σημερινή πολιτική ηγεσία και «δεν επιτρέπει στους θεσμούς να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και δημοκρατικά».
Οι φοιτητές ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές με δικό τους ψηφοδέλτιο το οποίο θα συνθέτουν διακεκριμένες προσωπικότητες χωρίς πολιτικό παρελθόν.
Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πρόσφατα ότι «οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ενάμιση χρόνο και θα προκηρυχθούν όταν τα αρμόδια θεσμικά όργανα το αποφασίσουν».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.