ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Με την σκληρή δεξιά συμμάχησε ο Ρ.Φίτσο για να σχηματίσει κυβέρνηση: «Θα δείτε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική»

Αντιτίθεται στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας

Με την σκληρή δεξιά συμμάχησε ο Ρ.Φίτσο για να σχηματίσει κυβέρνηση: «Θα δείτε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική»

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα διόρισε την Τετάρτη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Πρόκειται για την τέταρτη θητεία του Φίτσο, το κόμμα του οποίου, το SMER, ήρθε πρώτο στις εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντροαριστερό HLAS και το εθνικιστικό, φιλορωσικό SNS.

«Θα δείτε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική», είπε ο Φίτσο, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία, ενώ είχε επικρίνει και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι αναλυτές αναμένουν ότι η χώρα θα κινηθεί πιο κοντά στις φιλορωσικές πολιτικές της Ουγγαρίας.

Ο Φίτσο έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Ωστόσο πολλοί αμφισβητούν κατά πόσο ο Φίτσο θα ακολουθήσει την προεκλογική του ρητορική.

Η απόφαση να κυβερνήσει με το SNS οδήγησε στην αποβολή του SMER και του HLAS από τη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η Τσαπούτοβα απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη επιλογή του συνασπισμού για υπουργό Περιβάλλοντος, έναν σκεπτικιστή για την κλιματική αλλαγή.

Ο Φίτσο υποστηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά όχι τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας.

Αντιτίθεται επίσης στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας και θέλει η ΕΕ να επιβάλει ειρηνευτικές συνομιλίες, γραμμή παρόμοια με αυτή του Όρμπαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δηλώνει ακόμη ότι προτεραιότητές του είναι η μείωση του ελλείμματος της Σλοβακίας, η «προστασία των εθνικών μας συμφερόντων» και η μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.