ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Με το φόβο της έκρηξης του ηφαιστείου Φαγκραντάλσφιαλ ζει η Ισλανδία – Δείτε live εικόνα από το σημείο

Περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ισλανδία

Με το φόβο της έκρηξης του ηφαιστείου Φαγκραντάλσφιαλ ζει η Ισλανδία – Δείτε live εικόνα από το σημείο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η Ισλανδία καθώς οι κάτοικοι της χώρας ζουν με το φόβο της έκρηξης του ηφαιστείου Φαγκραντάλσφιαλ.

Οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις είναι επικεντρωμένες στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, η οποία δεν είχε ηφαιστειακή δραστηριότητα για 800 χρόνια πριν από την έκρηξη του 2021.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από μια πόλη της Ισλανδίας μετά από εκατοντάδες δονήσεις που έγιναν αισθητές από έκρηξη ηφαιστείου, καθώς η χώρα κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν πρόκειται για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης», τονίζουν ωστόσο οι αρχές, που πάντως καλούν τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι, επειδή έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε».

Η πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 25 μίλια νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ, βρίσκεται κοντά στο γεωθερμικό θέρετρο Blue Lagoon.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (ΙΜΟ) εξέφρασε την ανησυχία του ότι μεγάλες ποσότητες μάγματος ανακινούνται κάτω από τη γη και θα μπορούσαν να βγουν στην επιφάνεια. Τονίζει ότι είναι πιθανό το μάγμα να φτάσει και ως την πόλη.

Το Blue Lagoon

Το Blue Lagoon αποτελεί ένα γεωθερμικό σπα και ξεχωρίζει για τις καταπραϋντικές ικανότητες του νερού του. Η γη στην οποία βρίσκεται, είναι φυσική καθώς λάβα διαμορφώνει την πισίνα, αλλά το ζεστό νερό είναι αποτέλεσμα της απορροής από το γεωθερμικό εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στο θέρετρο.

«Το Blue Lagoon έλαβε την απόφαση να κλείσει προσωρινά τις δραστηριότητες για μία εβδομάδα, αν και η τρέχουσα φάση αβεβαιότητας δεν έχει αυξηθεί από τις αρχές κατά τη διάρκεια αυτής της σεισμικής περιόδου», τονίσθηκε στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ανακοίνωση ακολούθησε την αποχώρηση φοβισμένων επισκεπτών από το ξενοδοχείο Blue Lagoon κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας (08/11), με τουλάχιστον 40 να παραλαμβάνονται από ταξί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισλανδικού Τύπου.

Περίπου 23.000 σεισμοί μικρής εντάσεως έχουν καταγραφεί από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (IMO). Την Τετάρτη, ο Οργανισμός ανέφερε ότι οι δονήσεις ανήλθαν σε 1.200, μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο οργανισμός έχει, επίσης, σημειώσει συσσώρευση μάγματος στο υπέδαφος και ενώ η αυτή συνεχίζεται, «είναι πιθανό η σεισμική δραστηριότητα να συνεχισθεί και να είναι επεισοδιακή σε ένταση», επισημάνθηκε στην ενημέρωση. Η συσσώρευση μάγματος έχει καταγραφεί σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων και αν αρχίσει να κινείται προς την επιφάνεια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηφαιστειακή έκρηξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.