ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μεξικό: Διαρροή μεθανίου στη θάλασσα εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το διάστημα

Το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι σήμερα

Μεξικό: Διαρροή μεθανίου στη θάλασσα εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το διάστημα

Για πρώτη φορά επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα προκειμένου να ανιχνεύσουν μια μεγάλη υπεράκτια διαρροή μεθανίου, ενός αερίου που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτά τα ευρήματα αποτελούν ένα εργαλείο για τον εντοπισμό αόρατων έως σήμερα ποσοτήτων μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο περιοδικό Environmental Science and Technology Letters δημοσιεύτηκε η νέα μελέτη που εντόπισε ποσότητα μεθανίου από μια πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού που εξέλυε περίπου 40.000 τόνους μεθανίου σε μια περίοδο 17 ημερών τον Δεκέμβριο.

H συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων βρίσκεται κοντά στο Campeche στο νότιο Μεξικό, βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα πεδία παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν πώς οι δορυφόροι μπορούν να ανιχνεύσουν νέφη μεθανίου από υπεράκτια υποδομή. Ανοίγει την πόρτα στη συστηματική παρακολούθηση των βιομηχανικών εκπομπών από μεμονωμένες υπεράκτιες πλατφόρμες» ανέφερε ο ερευνητής Luis Guanter, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια.

Οι μέθοδοι που βασίζονται σε δορυφόρους για τον εντοπισμό διαρροών μεθανίου στην ξηρά έχουν αναπτυχθεί γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Όμως, υπάρχει έλλειψη ανάλογων τεχνικών για διαρροές από υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής.

Έως τώρα, η ικανότητα του νερού των ωκεανών να απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία βραχέων κυμάτων έχει περιορίσει την ποσότητα του ανακλώμενου φωτός που φτάνει στους διαστημικούς αισθητήρες.

Κλείσιμο

Ο Luis Guanter και οι συνεργάτες του ξεπέρασαν αυτό το πρόβλημα με μια νέα μέθοδο για τη μέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας που αναπηδά από την επιφάνεια του νερού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.