
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι ότι «δεν έχει διαβάσει» το ειρηνευτικό σχέδιό του για την Ουκρανία που παρουσιάστηκε πριν από τρεις εβδομάδες κι αυτή την στιγμή αποτελεί αντικείμενο χωριστών συνομιλιών της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα και το Κίεβο.
«Μιλήσαμε λοιπόν στον (Ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν, μιλήσαμε με Ουκρανούς ηγέτες–ιδίως τον Ζελένσκι, τον πρόεδρο Ζελένσκι–και πρέπει να πω ότι είμαι λιγάκι απογοητευμένος που ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει ακόμη διαβάσει την πρόταση» της αμερικανικής κυβέρνησης για να υπάρξει διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ο Τραμπ ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην αμερικανική πρωτεύουσα.
«Αυτό εξυπηρετεί τη Ρωσία, ξέρετε νομίζω πως η Ρωσία θα προτιμούσε να πάρει όλη τη χώρα», αλλά «δεν είμαι σίγουρος πως εξυπηρετεί τον Ζελένσκι», είπε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφότου ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Μαϊάμι αυτό το Σαββατοκύριακο, μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών διαπραγματευτών, οι οποίες δεν έφεραν ουσιαστικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας και τα εδαφικά ζητήματα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Κιέβου.
Καθώς ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, το Κρεμλίνο χαιρέτισε τη νέα στρατηγική ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι εγκαταλείπει τη γλώσσα των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων που περιέγραφαν τη Ρωσία ως απειλή.
Η μαραθώνια συνάντηση στο Μαϊάμι ξεκίνησε την Πέμπτη μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, του γαμπρού του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και των Ουκρανών αξιωματούχων Ρουστέμ Ούμεροφ και Αντρίι Χνάτοφ.
Μετά από τρεις ημέρες συνομιλιών, «παραμένουν δύσκολα ζητήματα», δήλωσε το Σάββατο η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Όλγα Στεφανίσινα, «αλλά και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται για τη διαμόρφωση ρεαλιστικών και αποδεκτών λύσεων».
Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ένας δίκαιος τερματισμός του πολέμου θα περιλαμβάνει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας και δεν θα την αναγκάσει να παραδώσει περισσότερα εδάφη στη Ρωσία. Καθώς οι συναντήσεις ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ινδία ότι η χώρα του σκοπεύει να καταλάβει την ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας με κάθε μέσο.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε μια «μακρά» και «εποικοδομητική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Βίτκοφ και τον Κούσνερ, καθώς και με την ουκρανική αντιπροσωπεία του στο Μαϊάμι.
«Καλύψαμε πολλές πτυχές και εξετάσαμε βασικά σημεία που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την εξάλειψη της απειλής μιας νέας ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Συμφωνήσαμε για τα επόμενα βήματα και τις μορφές συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σημείωσε επίσης «τον κίνδυνο η Ρωσία να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν».
Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Χνάτοφ και Ούμεροφ αναμένεται να του παραδώσουν μια «λεπτομερή αυτοπρόσωπη έκθεση» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. «Δεν μπορούν να συζητηθούν όλα τηλεφωνικά», είπε ο Ζελένσκι.
«Επομένως, πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τις ομάδες μας σε ιδέες και προτάσεις».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.