
Νέα σελίδα φαίνεται πως έχουν γυρίσει Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ, περίπου έναν χρόνο μετά τη δημόσια σύγκρουσή τους. Οι δύο άνδρες έχουν αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας, με τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους της επαναπροσέγγισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, ο Μασκ σχεδιάζει να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών και την κινητοποίηση ψηφοφόρων σε κρίσιμες πολιτείες.
Η εξέλιξη έρχεται μετά από μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης, όταν οι άλλοτε στενοί σύμμαχοι αντάλλαξαν δημόσιες επιθέσεις μέσω των social media.
Η ρήξη είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε ο Τραμπ να απειλεί με διακοπή των κρατικών συμβολαίων των εταιρειών του Μασκ, ενώ ο επιχειρηματίας είχε εξαπολύσει σφοδρή κριτική κατά του προέδρου.
Από τη ρήξη στην επαναπροσέγγιση
Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, ξεκίνησε μια παρασκηνιακή προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων. Τηλεφωνήματα, παρεμβάσεις κοινών γνωστών και συναντήσεις στον Λευκό Οίκο συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση.
Καθοριστική φαίνεται πως ήταν και η συνάντησή τους κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Κίνα. Το κλίμα μεταξύ τους περιγράφηκε ως φιλικό, με τον Μασκ να συζητά με τον Τραμπ για επιχειρηματικά σχέδια και τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρεται στις εταιρείες και την οικογένεια του επιχειρηματία.
Τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μασκ ενημέρωσε την ομάδα του Τραμπ ότι σκόπευε να στηρίξει οικονομικά τους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές.
Παρά την αποκατάσταση των σχέσεων, άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση υποστηρίζουν ότι η σχέση των δύο ανδρών δεν έχει επιστρέψει στο επίπεδο οικειότητας που είχε πριν από τη ρήξη. Ωστόσο, πλέον επικοινωνούν περίπου μία φορά τον μήνα και συζητούν θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η Κίνα και οι διεθνείς εξελίξεις.
Τα $100 εκατ. για τους Ρεπουμπλικανούς
Η πιο ξεκάθαρη ένδειξη της νέας προσέγγισης είναι η οικονομική στήριξη που προτίθεται να προσφέρει ο Μασκ.
Το America PAC, η πολιτική επιτροπή που είχε δημιουργήσει για να στηρίξει τον Τραμπ στις εκλογές του 2024, αναμένεται να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια για την κινητοποίηση ψηφοφόρων σε πολιτείες-κλειδιά.
Το PAC αναμένεται να συνεργαστεί με το MAGA Inc., την κύρια πολιτική επιτροπή που στηρίζει τον Τραμπ και διαθέτει ήδη σημαντικά οικονομικά αποθέματα.
Αυτή τη φορά, πάντως, ο Μασκ φαίνεται να επιδιώκει έναν λιγότερο προβεβλημένο ρόλο. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι στο παρελθόν ασχολήθηκε με την πολιτική περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε και ότι παρασύρθηκε.
Έτσι, έναν χρόνο μετά τον δημόσιο πόλεμο που απείλησε να διαλύσει οριστικά τη συμμαχία τους, Μασκ και Τραμπ φαίνεται να βρίσκουν ξανά κοινό έδαφος, με τις επερχόμενες εκλογές να λειτουργούν ως βασικός καταλύτης για τη νέα τους προσέγγιση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.