ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα Ζηλανδία: Δικαστήριο «ανοίγει τον δρόμο» για ψήφο στα 16

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής ορίου ηλικίας

Νέα Ζηλανδία: Δικαστήριο «ανοίγει τον δρόμο» για ψήφο στα 16

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση της ηλικίας ψήφου στη Νέα Ζηλανδία, μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε τη Δευτέρα ότι η τρέχουσα ηλικία ψηφοφορίας των 18 ετών στη χώρα ήταν μεροληπτική.

Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η ομάδα Make It 16 («Ας γίνει 16»), που ζητά να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους 16άρηδες και 17άρηδες, ειδικά μάλιστα αν υπάρχουν ζητήματα που τους αφορούν, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η νομοθεσία είναι ασύμβατη με τον Χάρτη Δικαιωμάτων της χώρας που δίνει στους πολίτες άνω των 16 το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι από διακρίσεις που αφορούν την ηλικία.

Μετά την απόφαση, το ζήτημα θα πρέπει έλθει στο Κοινοβούλιο της χώρας, αλλά δεν δεσμεύεται να αλλάξει το όριο.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής ορίου ηλικίας, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν είναι δικό της θέμα ούτε της κυβέρνησης, διότι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο χρειάζεται πλειοψηφία τριών τετάρτων στη Βουλή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Εθνικό Κόμμα τάσσεται κατά της αλλαγής, επισημαίνει το BBC, ενώ το Εργατικό Κόμμα δεν έχει αποφασίσει για τη στάση του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.