Νότια Κορέα: Ακυρώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις μετά την τραγωδία

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Νότια Κορέα: Ακυρώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις μετά την τραγωδία

Σε όλη τη Νότια Κορέα ακυρώνονται γιορτές για την έλευση του φθινοπώρου φεστιβάλ και συναυλίες K-Pop, ενώ κοινότητες σε όλη τη χώρα αναβάλλουν εκδηλώσεις.

Αυτό μετά το ποδοπάτημα στη Σεούλ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 154 ανθρώπους, με την εξέλιξη αυτή να απειλεί να επηρεάσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Μια σημαντική συναυλία K-pop, το Busan One Asia Festival, που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή και αναμενόταν να συγκεντρώσει περίπου 40.000 άτομα, ακυρώθηκε, ενώ δεκάδες περιφερειακά συμβούλια σε όλη τη χώρα ματαίωσαν τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί με αφορμή την έλευση του φθινοπώρου και του Χάλογουιν.

Πανεπιστήμια ακύρωσαν εκδρομές του σαββατοκύριακου, γνωστές ως MTs, and και η εναρκτήρια εκδήλωση του Korea Sale Festa, της κορεατικής εκδοχής της Black Friday που διαρκεί δύο εβδομάδες, ματαιώθηκε.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας εισήλθε σε μια περίοδο εθνικούς πένθους που ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γελ ανακοίνωσε ότι θα διαρκέσει έως τις 5 Νοεμβρίου, αλλά αναλυτές φοβούνται ότι το πλήγμα στο καταναλωτικό κλίμα που προκλήθηκε από τη θλίψη για την τραγωδία κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Χάλουγουιν δεν θα εξασθενήσει γρήγορα και θα έχει αντίκτυπο διαρκείας στην οικονομία, αντίστοιχο με το 2014, όταν βυθίστηκε το πλοίο Sewol με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 295 άνθρωποι.

«Αυτό έγινε ότι το καταναλωτικό κλίμα επιδεινωνόταν, όταν όλοι ανέμεναν ότι τα αυξανόμενα επιτόκια θα πλήξουν περαιτέρω την κατανάλωση», δήλωσε ο Παρκ Σανγκ-χιούν, οικονομολόγος στην HI Investment & Securities. «Ο αντίκτυπος στο κλίμα εξαρτάται από το πόσο θα χρειαστεί για να ανακάμψει και να διορθωθεί η κατάσταση».

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας, τη Μπουσάν, ένα σημαντικό σόου με βεγγαλικά που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου αναβλήθηκε επ’ αόριστο, ενώ οι τρεις μεγάλες εταιρίες λιανικών πωλήσεων Shinsegae, Lotte Shopping και Hyundai Department Store ματαίωσαν τις προωθητικές εκδηλώσεις για το Χάλογουιν. Το νησιωτικό θέρετρο Τζετζού, στο νότιο τμήμα της χώρας, ματαίωσε το φεστιβάλ Jeju Olle, που είχε προγραμματιστεί από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου.

Η Οργάνωση Μπέιζμπολ Κορέας και η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης Κορέας δήλωσαν ότι δεν θα υπάρχουν ομάδες με μαζορέτες κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Τα υπουργεία ακύρωσαν γεύματα ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επιχειρηματικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και ημερήσιες σχολικές εκδρομές αναβλήθηκαν. Το υπουργείο Οικονομικών συμβούλευσε σήμερα γραπτώς αξιωματούχους να ακυρώσουν «μη απαραίτητες ιδιωτικές συγκεντρώσεις».

Η οικονομική ανάπτυξης της Νότιας Κορέας ήδη επιβραδύνθηκε το περασμένο τρίμηνο λόγω της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της εξασθένισης του νομίσματος. Το 2014, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε απότομα τον Μάιο ύστερα από τη βύθιση του πλοίου Sewol, ενώ οι πωλήσεις σε πολυκαταστήματα, ο αριθμός των θεατών στους κινηματογράφους και των επισκεπτών σε θεματικά πάρκα μειώθηκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα πήγαινα τους γονείς και τα παιδιά μου στο Εθνικό Πάρκο Νετζανγκσάν για μερικές ημέρες, αλλά όχι πια. Δεν νιώθω ότι είναι σωστό να διασκεδάζουμε όταν τόσο πολλά παιδιά πέθαναν και μόνο αυτό βλέπουμε στην τηλεόραση», δήλωσε η 37χρονη Κιμ Σουν-γιουνγκ από τη Σεούλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.