ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η… μισή Γουιάνα γίνεται Πολιτεία της χώρας!

Όρισε και τον επικεφαλής στη νέα «πολιτεία»!

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η… μισή Γουιάνα γίνεται Πολιτεία της χώρας!

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας, να ενταχθεί ως η 24η Πολιτεία στην Ομοσπονδία της Βενεζουέλας!

Διόρισε επίσης και επικεφαλής της νέας Πολιτείας, της «Γουιάνα Εσεκίμπο», περιοχής πλούσιας σε ορυκτά, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του κράτους της Γουιάνας και βρίσκεται κοντά σε μεγάλα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία ήδη εκμεταλλεύεται η Γουιάνα.

Το ερώτημα είναι πως θα υλοποιήσει το Καράκας αυτό το διάταγμα και ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ που έχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή.

Η προσάρτηση αποφασίστηκε μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βενεζουέλα.

Το 95% των Βενεζουελάνων υποστήριξε την κατάληψη του εδάφους.

Ο Ν.Μαδούρο υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση της «Ύπατης Επιτροπής για την Άμυνα της Γουιάνα Εσεκίμπα».

Αυτό περιλαμβάνει την έγκριση αδειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης στην περιοχή.

Ο Μαδούρο παρουσίασε το νέο χάρτη της Βενεζουέλας στους νομοθέτες των Πολιτειών, που περιλαμβάνει τα «νέα» εδάφη, παραγγέλλοντας περαιτέρω απογραφή μεταξύ των κατοίκων της προσαρτημένης επικράτειας, στους οποίους θα δοθεί πλέον η υπηκοότητα της Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος Μαδούρο ζήτησε να συνταχθεί νόμος που απαγορεύει την πρόσληψη οποιασδήποτε εταιρείας που έχει εργαστεί στο παρελθόν στην ΑΟΖ της Γουιάνας.

Με λίγα λόγια θέλει να αποκλείσει τους Αμερικανούς από εκεί.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα κληθούν να την εγκαταλείψουν εντός τριών μηνών.

Η εδαφική διαμάχη μεταξύ της Γουιάνας και της Βενεζουέλας, έγινε ακόμα βαθύτερη με την ανακάλυψη πετρελαίου.

Ο Μαδούρο έδωσε επίσης εντολή στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA να δημιουργήσει μία θυγατρική με την ονομασία PDVSA Essequibo για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.

Η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι της εκλάπη έδαφος το 1899, όταν η Γουιάνα ήταν βρετανική αποικία και διαιτητές από τη Βρετανία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν για τα σύνορα.

Κατά τη Βενεζουέλα, η περιοχή αποτελεί ιστορικά μέρος της επικράτειάς της από το 1777, όταν ήταν μέρος της ισπανικής αυτοκρατορίας, με τον ποταμό Εσεκίμπο να αποτελεί το φυσικό όριο της.

Από τον ποταμό η περιοχή πήρε και την ονομασία της.

Οι ΗΠΑ εκπροσώπησαν τη Βενεζουέλα επειδή η χώρα είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βρετανία.

Η Βενεζουέλα θεωρεί ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεργάστηκαν για να την εξαπατήσουν αποσπώντας της αυτή την γη.

Υποστηρίζουν επίσης ότι μια συμφωνία μεταξύ της Βενεζουέλας, της Βρετανίας και της αποικίας της βρετανικής Γουιάνας που υπογράφηκε το 1966 για την επίλυση της διαφοράς ακύρωσε την αρχική διαιτησία.

Η Γουιάνα θεωρεί ότι η αρχική συμφωνία είναι νόμιμη και δεσμευτική και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών το 2018 να την κρίνει ως τέτοια, αλλά η απόφαση θα εκδοθεί μετά από… χρόνια.

Το 2015, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου ανοιχτά της ακτής του Εσεκίμπο από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ExxonMobil, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της Βενεζουέλας, της οποίας η δέσμευση να επιδιώξει την εδαφική διεκδίκηση είχε διακυμάνσεις με την πάροδο των ετών.

Η κοινοπραξία ξεκίνησε την άντληση πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2019, μετατρέποντας σε μεγάλο βαθμό την αγροτική Γουιάνα στην τέταρτη μεγαλύτερη υπεράκτια παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο!

Έκτοτε, η ExxonMobil έχει ξεκινήσει 63 έργα γεώτρησης, ανεβάζοντας την παραγωγή της Γουιάνας στα 600.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Οι επιχειρήσεις αποφέρουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη φτωχή χώρα των σχεδόν 800.000 ανθρώπων, που είδε την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά σχεδόν 60% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η τρέχουσα ημερήσια παραγωγή βαρελιών, αναμένεται να φτάσει τα 800.000 βαρέλια τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος του 2027, υπολογίζεται να φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια bpd (βαρέλια την ημέρα)!

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Γουιάνας κατευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό προς την Ολλανδία και τον Παναμά τον περασμένο μήνα, με μεγάλο μέρος του πετρελαίου από τον Παναμά στη συνέχεια να επανεξάγεται στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με την S&P Global.

Τον Σεπτέμβριο, η Γουιάνα άνοιξε προσφορές για 14 επιπλέον υπεράκτια πετρελαϊκά μπλοκ διαθέσιμα για εξερεύνηση και ανάπτυξη, με έξι εταιρείες και ομίλους να υποβάλλουν προσφορές.

Μεταξύ αυτών ήταν η ExxonMobil, η οποία συνεργάστηκε ξανά με την αμερικανική Hess Corp και την China National Offshore Oil Corp, και η γαλλική Total Energies, η οποία συνεργάστηκε με εταιρείες στο Κατάρ και τη Μαλαισία.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού στον κόσμο, αλλά η πετρελαϊκή της βιομηχανία έχει ακρωτηριαστεί από χρόνια κακοδιαχείρισης και οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην κρατική εταιρεία πετρελαίου μετά την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018, την οποία οι Αμερικανοί και οι Δυτικοί δεν αναγνωρίζουν.

Ισχυρίζονται ότι έγινε νοθεία ενώ η ανταπάντηση είναι πως οι Αμερικανοί δεν θέλουν τον Μαδούρο που ήταν διάδοχος του αποθανόντος προέδρου Χιούγκο Τσάβεζ.

Η παραγωγή της Βενεζουέλας μειώθηκε σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία από 3 εκατομμύρια bpd σε 400.000, στο χαμηλότερο επίπεδο, ανακάμπτοντας ελαφρά στις 750.000 bpd σήμερα.

Πολλοί θεωρούν σχεδόν αδύνατο να εισβάλει η Βενεζουέλα σε ολόκληρη την περιοχή του Εσεκίμπο, η οποία είναι τεράστια και δεν έχει δρόμους ενώ είναι αραιοκατοικημένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.