ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Οδηγός σε εμπορικό κέντρο και πρώην υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ρ.Φίτσο

Είχε και «λογοτεχνικές ανησυχίες» καθώς στα 71 του χρόνια είχε συγγράψει μόλις 3 συλλογές

Οδηγός σε εμπορικό κέντρο και πρώην υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ρ.Φίτσο

Η σύλληψη του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας ήδη έχει ξεκινήσει να δημιουργεί απορίες στις αρχές της χώρας καθώς ακόμα δεν μπορεί να γίνει η σύνδεση που έφτασε να οδηγήσει στο να πυροβολήσει ένας 71χρονος που δηλώνει καλλιτέχνης έναν άλλο πολίτη ακόμα και αν είναι ο πρωθυπουργός.

Ένας 71χρονος Σλοβάκος που δούλευε ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο αλλά και με λογοτεχνικές ανησυχίες, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula) είναι σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ο άντρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στην πόλη Χάντλοβα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ήδη οι αρχές έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου τραπεζικών λογαριασμών και ιατρικού ιστορικού του δράστη και ιδιαίτερα αν πάσχει από κάποια ανίατη ασθένεια καθώς αυτό είναι το προφίλ των υποψήφιων δολοφόνων που αλιεύουν πάντα ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Κατά πληροφορίες, ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος συνομιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε για να του σφίξει το χέρι, τότε άνοιξε πυρ εναντίον του.

Το 2016 εργαζόταν ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του ενώ έχει εργαστεί και σαν σεκιούριτι, με έναν Σλοβάκο δημοσιογράφο να γράφει στο X:

«Το 2016, η Cintula εργαζόταν ως φύλακας σε ένα εμπορικό κέντρο. Μια μέρα τον ξυλοκόπησε ένας τοξικομανής που περνούσε κρίση μέσα στο σούπερ μάρκετ. Μετά από αυτή την ιστορία, οι εφημερίδες έγραφαν για τον Juraj και τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια ανέφεραν για αυτόν».

Από τις ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο 71χρονος είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005. Μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρος της λέσχης και έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές με ονόματα «Sen rebela», «Diptych», «Osy», ενώ το 2010 εξέδωσε το μυθιστόρημα «Posolstvo obete» και το 2015 δημοσίευσε ένα βιβλίο για τους τσιγγάνους, το «Efata». Από το 2015 είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων.

Ο Τσιντούλα – αριστερών πεποιθήσεων – φέρεται να κατείχε νόμιμα το όπλο, το οποίο έστρεψε κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ενώ συνελήφθη αμέσως μετά το αιματηρό επεισόδιο.

«Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Οι άνθρωποι φαίνονται να τρελαίνονται», είχε πει σε ένα βίντεο πριν από οκτώ χρόνια, στο οποίο επίσης αναφέρει πως ίδρυσε και το «Κίνημα Κατά της Βίας στο Levice».

«Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος απορρίπτει τη βία. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους, να διατηρήσουμε την ειρήνη και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία. Είναι πολύ δύσκολο γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται πια κανέναν. Ο κόσμος είναι γεμάτος χάος και μίσος», είχε πει χαρακτηριστικά.

Το τοπικό site Aktuality.sk επικοινώνησε με τον γιο του 71χρονου, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από αυτή την κατάσταση, εμώ επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του διέθετε άδεια οπλοφορίας. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε και γιατί συνέβη όλο αυτό», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για τα αισθήματα που έτρεφε ο πατέρας του κατά του Φίτσο, απάντησε: «Θα σας πω αυτό – δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».

Ακόμη, απάντησε αρνητικά οταν ερωτήθηκε αν ο 71χρονος ήταν ψυχιατρικός ασθενής. «Ίσως βραχυκύκλωσε, δεν το ξέρω. Είναι δυναμικός, αλλά δεν είχε επισκεφτεί ψυχίατρο ή κάτι τέτοιο» χωρίς να αναφέρει κάτι άλλο για το ιατρικό ιστορικό του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.