ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται συντριβή από Ν.Τραμπ : Μετά το Κολοράντο & η Καλιφόρνια θέλει να τον αποκλείσει από τις εκλογές!

«Αυτό που κάνετε είναι πραξικόπημα» λένε οι Ρεπουμπλικανοί

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται συντριβή από Ν.Τραμπ : Μετά το Κολοράντο & η Καλιφόρνια θέλει να τον αποκλείσει από τις εκλογές!

Όλα δείχνουν πως οι Δημοκρατικοί μέσα στην δημοσκοπική τους απελπισία καταφεύγουν στην έσχατη λύση για να αποφύγουν μία πιθανή συντριβή στις προεδρικές εκλογές του 2024 από το Ν.Τραμπ:

Να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια όσων περισσότερων Πολιτειών είναι εφικτό και έτσι μετά το Κολοράντο σειρά παίρνει η Καλιφόρνια.

Μόλις χθες το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο απαγόρευσε στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο από το να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της πολιτείας το 2024 και η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, ζητά από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να «διερευνήσει κάθε νομική επιλογή» για να κάνει το ίδιο!

Η Κουναλάκη έστειλε επιστολή στην Γενική γραμματέα της πολιτείας της Καλιφόρνιας, Shirley Weber, με ημερομηνία Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη την πρόσφατη απόφαση του Κολοράντο που ανέφερε ότι ο Τραμπ δεν ήταν επιλέξιμος στο ψηφοδέλτιο της πολιτείας ως υποψήφιος για την προεδρία λόγω του υποτιθέμενου ρόλου του στην «υποκίνηση εξέγερσης» στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

«Αυτή η απόφαση αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα μας και την προστασία των θεμελιωδών πυλώνων της δημοκρατίας μας», έγραψε η Κουναλάκη, η οποία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 2026.

«Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε στην υπόθεση Anderson v. Griswold (2023 CO 63) ότι η συμμετοχή του Τραμπ τον αποκλείει σύμφωνα με το άρθρο 3 της 14ης Τροποποίησης για να είναι υποψήφιος για προεδρική επανεκλογή.

Επειδή ο υποψήφιος δεν είναι επιλέξιμος, το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα να είναι μια «λανθασμένη πράξη» για το Κολοράντο να τον αναφέρει ως υποψήφιο στο προεδρικό ψηφοδέλτιο της πολιτείας».

Η Κουναλάκη, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η Καλιφόρνια «πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας» (φαίνεται τελικά πως αυτή η φράση από κάποια κέντρα εξουσίας εκπορεύεται) και είναι “υποχρεωμένη να καθορίσει” εάν ο πρώην πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο για τους ίδιους λόγους που κρίθηκε μη επιλέξιμος στο Κολοράντο.

Η Κουναλάκη είπε ότι η απόφαση του Κολοράντο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την απόφαση της Καλιφόρνια.

Είπε επίσης ότι αυτό δεν είναι θέμα πολιτικού παιγνιδιού, αλλά αντίθετα είναι ένα «τρομερό θέμα που θέτει σε κίνδυνο την ιερότητα του συντάγματός μας και της δημοκρατίας μας».

Οργή πάντως έχει προκαλέσει σε όλο το φάσμα των νομικών κύκλων η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να αποκλειστεί ο Ντόναλντ Τραμπ από τις εκλογές του 2024 στη συγκεκριμένη Πολιτεία.

Ρεπουμπλικανοί και κορυφαίοι νομικοί αναλυτές εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση, κάνοντας λόγο ακόμη και για δικαστικό «πραξικόπημα».

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Δημοκρατικοί προέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί ο όρος «εξέγερση» για να περιγράψει τα όσα έγιναν στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Από τότε γνώριζαν πως πολύ σύντομα ο Ν.Τραμπ θα επέστρεφε στην συνείδηση του αμερικανικού λαού.

Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη καταδικαστεί επίσημα για εξέγερση ή για οποιοδήποτε καταστατικό της εποχής της Συνομοσπονδίας, στο οποίο αναφέρεται η 14η Τροποποίηση.

Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι των ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, ενώ ήταν εξ ολοκλήρου Δημοκρατικό, διχάστηκε στην απόφαση με ψήφους 4-3, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνταν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση που είναι εμφανές πως είχε πολιτικά κίνητρα.

Το δικαστήριο εξέδωσε αναστολή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο Ν.Τραμπ να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο του Centennial State.

Ο Chris Landau, πρώην νομικός υπάλληλος των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστή Clarence Thomas και του αείμνηστου Antonin Scalia, κήρυξε την απόφαση του Κολοράντο αναμενόμενη από την Αριστερά που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια δεύτερη προεδρία Trump.

«Ελπίζω ότι οι αντιδράσεις να ληφθούν σοβαρά υπόψιν γιατί αυτή είναι μια από τις πιο αντιδημοκρατικές αποφάσεις που έχουμε δει στην αμερικανική ιστορία – ότι τέσσερις μη εκλεγμένοι δικαστές σε ένα πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο ανέλαβαν να αποκλείσουν κάποιον που διαφορετικά πληροί όλα τα προσόντα του Συντάγματος», δήλωσε ο Landau στο Fox News.

Ο Landau δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι βέβαιος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα την ανατρέψει.

«Είναι τρομακτικό για εμένα ως Αμερικανό το γεγονός ότι εφαρμόζεται τέτοιου είδους νόμος, ότι τα δικαστήρια είναι τόσο αλαζονικά που νομίζουν ότι είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν ποιος μπορεί να είναι στο ψηφοδέλτιο εμποδίζοντας τη δημοκρατία να λειτουργήσει», είπε.

Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε νομικός είναι ελεύθερος να αντιπαθεί τον Trump, αλλά ότι οι απόψεις του δεν πρέπει να καταλήγουν σε αποφάσεις τέτοιου μεγέθους.

“Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο τρομοκρατημένοι που παραβιάζουν όλους τους κανόνες για να βγάλουν τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο; Αφήστε τον κόσμο να ψηφίσει”, είπε.

Η 14η Τροποποίηση παρείχε κυρίως ίσα δικαιώματα και ιθαγένεια στους απελευθερωμένους σκλάβους και στους έγχρωμους μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η ρήτρα εξέγερσης, ή η ρήτρα αποκλεισμού, στην 14η τροποποίηση απαγορεύει σε όποιον ορκίστηκε να υποστηρίξει το Σύνταγμα και «εμπλέχτηκε σε εξέγερση ή έχει βοηθήσει ή ενισχύσει τους εχθρούς του» να έχει ομοσπονδιακή ή κρατική θέση.

Αρχικά προοριζόταν να στοχεύσει πρώην αξιωματικούς του Συνομοσπονδιακού Στρατού, αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας και όσους υποστήριζαν την αποσχιστική κυβέρνηση του Ρίτσμοντ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν τώρα τον τρόπο για να αποφύγουν την συντριβή το 2024 μετά από μία εξαιρετικά κακή διακυβέρνηση από τον Τζο Μπάιντεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.