ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν αεροπορικές ασκήσεις στη Γουιάνα – Εν μέσω των εντάσεων με Βενεζουέλα

Ο Ν.Μαντούρο θέλει να εντάξει την περιοχή που έχει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν αεροπορικές ασκήσεις στη Γουιάνα – Εν μέσω των εντάσεων με Βενεζουέλα

Αεροπορικά γυμνάσια «ρουτίνας» θα πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ στη Γουιάνα, την ώρα που υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της χώρας και της Βενεζουέλα, λόγω των διεκδικήσεων του Ν.Μαντούρο για την περιοχή Εσεκίμπο, η οποία έχει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. 

«Σε συνεργασία με τις αμυντικές δυνάμεις της Γουιάνας (GDF), η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ (USSOUTHCOM) θα πραγματοποιήσει αεροπορικές επιχειρήσεις στη Γουιάνα στις 7 Δεκεμβρίου», τονίζει η ανακοίνωση.

Η ένταση αυξάνεται ανάμεσα στη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα με τον πρόεδρο της πρώτης, Ιρφάαν Άλι, να τονίζει την Τρίτη πως οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της δεύτερης Νικολάς Μαδούρο ήταν «μια απ’ ευθείας απειλή», καθώς αυτός ο τελευταίος διέταξε να χορηγηθούν πετρελαϊκές άδειες για το Εσεκίμπο, μια περιφέρεια που ανήκει στη Γουιάνα και είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ η Βενεζουέλα οργάνωσε την Κυριακή ένα δημοψήφισμα για το Εσεκίμπο. Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς – που αμφισβητούνται από πολυάριθμους παρατηρητές – συμμετείχαν περίπου 10,4 εκατομμύρια Βενεζουελανοί ψηφοφόροι και σε ποσοστό 95% τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της εν λόγω περιοχής στη χώρα τους.

Χθες Τετάρτη, ένα ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων της Γουιάνας με επτά επιβαίνοντες εξαφανίστηκε κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και εξακολουθεί να αγνοείται. Δεν έχει καταστεί σαφές αν αυτό το περιστατικό σχετίζεται με την κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Η αμερικανική πρεσβεία τόνισε ότι «αυτά τα γυμνάσια είναι μέρος δεσμεύσεων και επιχειρήσεων ρουτίνας που στοχεύουν στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ασφάλειας Ηνωμένων Πολιτειών-Γουιάνας, καθώς και της περιφερειακής συνεργασίας».

«Εκτός από αυτά τα γυμνάσια, η USSOUTHCOM θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τις αμυντικές δυνάμεις της Γουιάνας (GDF) στους τομείς της ετοιμότητας για καταστροφές, της ασφάλειας της αεροπορίας και της ναυσιπλοΐας και της καταπολέμησης των διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων», υπογράμμισε η πρεσβεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ η πρεσβεία έκανε λόγο για «επιχειρήσεις ρουτίνας», χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Γουιάνας, Όμαρ Καν, δήλωσε ότι είχε έρθει σε επαφή με «εταίρους» της χώρας, κάνοντας λόγο για πιθανή βοήθεια από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.