ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ουκρανία: 48 άρματα μάχης Leopard 2 ετοιμάζουν να στείλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ

Το Βερολίνο θα στείλει 14 και η Λισαβόνα άλλα τρία από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης Leopard 2 A6

Ουκρανία: 48 άρματα μάχης Leopard 2 ετοιμάζουν να στείλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την παραγωγή πυρομαχικών και δήλωσαν την Τετάρτη (15/2) εν μέσω δεσμεύσεων να παραδώσουν τουλάχιστον 48 άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.

«Πολλά συμβαίνουν, αλλά πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη να παράσχουμε στην Ουκρανία πυρομαχικά», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νορβηγία είχαν υπογράψει συμβόλαια για πυρομαχικά που θα επέτρεπαν στα μέλη του ΝΑΤΟ να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα, αλλά και να συνεχίσουν να προμηθεύουν το Κίεβο.

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ δεν είχαν επιτύχει τους στόχους της συμμαχίας για αποθήκευση πυρομαχικών.

Ο ρυθμός των παραδόσεων στην Ουκρανία, όπου τα στρατεύματα του Κιέβου εκτοξεύουν έως και 10.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά, έχει εξαντλήσει ακόμη περισσότερο τα δυτικά αποθέματα.

Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται σχέδια για τον εφοδιασμό του Κιέβου με δύο τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 2.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι τα δυτικά έθνη έχουν υποσχεθεί 48 άρματα μάχης Leopard 2 για το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός τάγματος 31 παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard 2 A4, των οποίων η παράδοση συντονίζεται από την Πολωνία.

Επιπλέον, το Βερολίνο θα στείλει 14 και η Λισαβόνα άλλα τρία από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης Leopard 2 A6, σύμφωνα με τον Πιστόριους.

Οι Σύμμαχοι ξεκίνησαν επίσης συζητήσεις για το εάν οι αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ επαρκούν με έναν πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι πρέπει να περάσουμε από το να θεωρούμε το 2% ως ανώτατο όριο για να θεωρήσουμε το 2% του ΑΕΠ ως κατώτατο όριο», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει «πραγματικές καλές πιθανότητες» να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πιστεύω ότι θα έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουν σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης και να εδραιώσουν την πρωτοβουλία. Και να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την πρωτοβουλία στο μέλλον», τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.