ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Patek Philippe: Το ρολόι του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα Που Γι πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 5,1 εκατ. δολαρίων

Είναι μόλις το όγδοο γνωστό ρολόι Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune

Patek Philippe: Το ρολόι του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα Που Γι πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 5,1 εκατ. δολαρίων

Ρολόι που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της δυναστείας Τσινγκ της Κίνας, Που Γι, στη ζωή του οποίου βασίστηκε η ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», πουλήθηκε στο αστρονομικό ποσότων 5,1 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ.

Ένας Ασιάτης συλλέκτης, κάτοικος Χονγκ Κονγκ, πλειοδότησε τηλεφωνικά και έκανε δικό του το σπάνιο ρολόι Patek Philippe του Αϊσίν Γκιόρο Που Γι, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Ο Τόμας Περάτσι, ο επικεφαλής του τμήματος ρολογιών του οίκου δημοπρασιών Phillips Asia, είπε στο Reuters ότι είναι το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ρολόι χειρός που ανήκε σε αυτοκράτορα. Η αρχική εκτίμηση ήταν στα 3 εκατ. δολάρια.

Είναι μόλις το όγδοο γνωστό ρολόι Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune και το δώρισε ο Που Γι στον Ρώσο διερμηνέα του όταν ήταν φυλακισμένος στη Σοβιετική Ένωση.

Στο παρελθόν έχουν πουληθεί σε δημοπρασία και άλλα ρολόγια που ανήκαν σε αυτοκράτορες. Το 2017 ένα Patek Philippe του τελευταίου αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ πουλήθηκε για 2,9 εκατ. δολάρια ενώ ένα Rolex του τελευταίου αυτοκράτορα του Βιετνάμ Μπάο Ντάι έπιασε 5 εκατ. δολάρια.

Ποιος ήταν ο Που Γι

Ο Που Γι γεννήθηκε το 1906 και έγινε αυτοκράτορας της Κίνας σε ηλικία 2 ετών. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αιχμαλωτίστηκε στο αεροδρόμιο Σενιάνγκ της Κίνας από τον Κόκκινο Στρατό. Θεωρήθηκε αιχμάλωτος πολέμου και φυλακίστηκε για 5 χρόνια στο Χαμπαρόφσκ της Ρωσίας.

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια ερευνών, σε συνεργασία με ειδικούς στα ρολόγια, ιστορικούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες για να επαληθευτεί η ιστορία και η προέλευση του ρολογιού.

Ο δημοσιογράφος Ράσελ Γουόρκινγκ, που πήρε συνέντευξη από τον διερμηνέα του Που Γι, Γκεόργκι Περμιακόφ, το 2001, είπε ότι ο τελευταίος αυτοκράτορας του χάρισε το ρολόι την τελευταία ημέρα της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, πριν από την έκδοσή του στην Κίνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.