Περού: Το Κογκρέσο επισπεύδει τις εκλογές – Θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2024

Η κυβέρνηση ανακήρυξε χθες Τρίτη persona non grata τον Μεξικανό πρεσβευτή, Πάμπλο Μονρόι

Περού: Το Κογκρέσο επισπεύδει τις εκλογές – Θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2024

Το περουβιανό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Τρίτη με ψηφοφορία του την επίσπευση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, τη διεξαγωγή τους πρόωρα, τον Απρίλιο του 2024 αντί του 2026, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση και να τερματιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι πολύνεκρες ταραχές που ξέσπασαν μετά την παύση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου.

Η ολομέλεια ενέκρινε με 93 ψήφους την πρόταση αυτή (απαιτούνταν 87). Τριάντα μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν κατά και υπήρξε μια αποχή.

Στο μεταξύ περουβιανή κυβέρνηση ανακήρυξε χθες Τρίτη persona non grata («ανεπιθύμητο πρόσωπο») τον Μεξικανό πρεσβευτή, τον Πάμπλο Μονρόι, δίνοντάς του 72 ώρες να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Άνα Σεσίλια Χερβάσι.

Η κυρία Χερβάσι ταυτόχρονα ενημέρωσε πως η κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε έδωσε πράσινο φως για την ασφαλή διέλευση της συζύγου του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, στην οποία δόθηκε νωρίτερα χθες πολιτικό άσυλο στο Μεξικό.

Η Λίλια Παρέδες, η εκπαιδευτικός και πρώην πρώτη κυρία του Περού, είναι αντιμέτωπη με έρευνες για διαφθορά, όπως και ο σύζυγός της.

Νωρίτερα χθες, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε πως αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην κυρία Παρέδες, δυο παιδιά του κ. Καστίγιο, καθώς και στη μικρότερη αδελφή του.

Ο Μεξικανός ΥΠΕΞ Μαρσέλο Εμπράρδ διευκρίνισε πως πρόσωπα στα οποία χορηγήθηκε άσυλο «βρίσκονται στην πρεσβεία μας» στη Λίμα. Δεν διευκρίνισε πόσα ή ποια.

Ο ίδιος ο κ. Καστίγιο συνελήφθη από σωματοφύλακές του την 7η Δεκεμβρίου, μετά την παύση του από το Κογκρέσο, καθώς προσπαθούσε να φθάσει στη μεξικανική πρεσβεία για να ζητήσει άσυλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε προ ημερών πως κρατάει «την πόρτα ανοικτή» για τον πρώην αρχηγό του περουβιανού κράτους, που έχει διαταχθεί να παραμείνει προφυλακισμένος ως το 2024, καθώς διενεργείται έρευνα σε βάρος του για «στάση» και «συνωμοσία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.