Πέθανε ο Ρώσος κοσμοναύτης Β.Πολιακόφ – Είχε παραμείνει στο Διάστημα για 437 ημέρες

Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας για την πιο μακροχρόνια αποστολή

Πέθανε ο Ρώσος κοσμοναύτης Β.Πολιακόφ – Είχε παραμείνει στο Διάστημα για 437 ημέρες

Ο Σοβιετικός και Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιακόφ, που το 1995 είχε σημειώσει ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα καθώς είχε παραμείνει εκεί για 437 ημέρες, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, όπως ανακοίνωσε η κρατική ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, Roscosmos.

Ο Πολιακόφ στάλθηκε στον διαστημικό σταθμό Mir που βρισκόταν σε τροχιά την 1η Αυγούστου 1994 και επέστρεψε στη Γη στα τέλη Μαρτίου 1995.

Μια τόσο μακρά παραμονή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας αποτελεί σοβαρή επιβάρυνση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αστροναύτες σε συνθήκες μικροβαρύτητας παρουσιάζουν απώλεια οστικής μάζας, μυϊκή ατροφία και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αναδιανέμονται τα υγρά στο σώμα, το αιθουσαίο σύστημά τους (στα αυτιά) δυσλειτουργεί και αναπτύσσουν μυωπία.

Ο Πολιακόφ ήταν γιατρός στο επάγγελμα. Πριν ενταχθεί στο σώμα των κοσμοναυτών, εργάστηκε στο υπουργείο Υγείας και στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών. Στο Διάστημα διερεύνησε μεθόδους ιατρικής υποστήριξης για αποστολές μακράς διάρκειας και πραγματοποιούσε ιατρικά και βιολογικά πειράματα.

Η Roscosmos διατείνεται ότι το ερευνητικό πρόγραμμα του Πολιακόφ απέδειξε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός προσφέρεται για έρευνα σε πεδίο γήινης τροχιάς, αλλά και στο βαθύ Διάστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον Πολιακόφ απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας για την πιο μακροχρόνια αποστολή. Για την πρώτη του αποστολή το 1989 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και το υψηλότερο σοβιετικό βραβείο, το Βραβείο Λένιν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.