Πιο μακριά δεν γίνεται: Είναι αυτό το μέρος η άκρη του κόσμου;

Δείτε που βρίσκεται

Πιο μακριά δεν γίνεται: Είναι αυτό το μέρος η άκρη του κόσμου;

Βρίσκεται στη χώρα που φαντάστηκες. Στην Αυστραλία. Η πεδιάδα Nullarbor και οι γκρεμοί Bunda είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως κομμάτι ασβεστόλιθου, καλύπτοντας έκταση 270.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχοντας μήκος 1.000 χιλιόμετρα.

Η περιοχή είναι τόσο επίπεδη που ο σιδηρόδρομος τη διασχίζει για περισσότερα από 480 χιλιόμετρα σε μια ευθεία γραμμή. Στην περιοχή υπάρχουν κοιλώματα όπου οι αραιές βροχοπτώσεις έχουν διαβρώσει τον ασβεστόλιθο. Υπάρχουν κάποια μέρη όπου η υπόγειες σπηλιές καταρρεύσαν και δημιούργησαν μεγάλα βαθουλώματα στην επιφάνεια. Κυρίως είναι μια οριζόντια και επίπεδη πεδιάδα χωρίς καθόλου δέντρα.

H Nullarbor καταλήγει στους βράχους Bunda, έναν γκρεμό μήκους 200 χιλιομέτρων. Πρόκειται για το απότομο τέλος της πεδιάδας η οποία εκτείνεται στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχουν παντού λευκά, γκρι και καφέ στρώματα ασβεστόλιθου και κρυσταλλικού βράχου. Κάποια από αυτά τα στρώματα ενσωματώνουν και θαλάσσια απολιθώματα όπως μαλάκια, ενώ άλλα στρώματα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από θαλάσσια ιζήματα. Τα βράχια καλύπτονται από άμμο, η οποία βρέθηκε εκεί μέσω του αέρα πριν από μεταξύ 1,6 εκατομμύρια με 100.000 χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι γκρεμοί έχουν ύψος από 60 έως 120 μέτρα και είναι ορατοί από την εθνική οδό Eyre. Φυσικά είναι πιο καλά ορατοί, με όλες τους τις λεπτομέρειες από αέρος. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ένα σημείο για να κοιτούν τις φάλαινες που μεταναστεύουν από την Ανταρκτική. Αλλά αυτό που κυρίως βλέπεις είναι το απέραντο γαλάζιο. Μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου. Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι πολλοί αναρωτιούνται αν αυτή είναι η άκρη του κόσμου…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.